10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialOccidentul ridică sancţiunile impuse Iranului

Occidentul ridică sancţiunile impuse Iranului

Ridicarea sancţiunilor Occidentului impuse Iranului de un deceniu din cauza programului său nuclear nu va avea efecte doar pentru economia iraniană, ci şi pe ansamblul economiei mondiale, cu uriaşe consecinţe în special pe piaţa petrolului, scrie publicația britanică  The Guardian. Ridicarea sancţiunilor, care pune capăt embargoului UE asupra importurilor de petrol iranian, va avea enorme repercusiuni la scară internaţională, Teheranul urmând să adauge imediat aproape o jumătate milion de barili pe zi la exporturile sale de brut. Ceea ce va afecta căderea preţurilor petrolului pe o piaţă deja lovită de o ofertă excedentară.

Este momentul când oamenii obişnuiţi din Iran vor începe să resimtă impactul acordului nuclear – încheiat de ţara lor cu marile puteri mondiale la Viena vara trecută – în viaţa cotidiană, cu băncile iraniene restabilind conexiunile cu sistemul financiar european şi întreprinderile private concretizând oportunităţi de afa­ceri fără teama sancţiunilor din partea Occidentului. Abbas Araqchi, adjunctul ministrului iranian de Externe şi negociator principal în negocierile nucleare, a declarat miercuri că inspectorii AIEA au fost la Teheran pentru  a verifica dacă Iranul şi-a îndeplinit toate obligaţiunile în virtutea acordului nuclear, inclusiv debranşarea miilor de centrifuge şi diminuarea stocului de uraniu slab îmbogăţit.

Un raport al AIEA va declanşa anunţarea „zilei punerii în lucru”, când va intra în vigoare ridicarea sancţiunilor de către SUA şi UE, ca şi toate rezoluţiile ONU precedente, legate de programul nuclear iranian.  Teheranul aşteaptă ca toate acestea să se producă sâmbătă sau duminică, după o declaraţie comună aşteptată între ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, şi liderul diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

 La Washington, John Kerry, secretarul de Stat american, a declarat că intrarea în vigoare a acordului nuclear este previzibilă pentru următoarele zile. „Aşa cum s-a convenit,  Iranul este acum pe calea cea bună privind dezmembrarea alementelor esenţiale ale instalaţiilor nucleare.Calandrul reactorului nuclear pentru plutoniu nu este funcţional şi în viitoarele ore va fi umplut cu beton şi distrus. Stocurile Iranului de uraniu îmbogăţit au fost livrate Rusiei pentru tratarea lor. Acest transfer a constituit  o parte importantă a a ecuaţiei tehnice pentru anularea pe termen de 10 ani a spectrului ca Iranul să poată deţine arma nucleară care ar fi o ameninţare la securitatea Orientului Mijlociu şi a păcii mondiale. Iranul a acceptat îndeplinirea acestor etape, convenind că nu va construi această armă”.

De asemenea, Kerry a mul­ţumit Iranului pentru eli­bera­rea rapidă a celor 10 militari americani, capturaţi marţi de Gardienii Revoluţiei în apele teritoriale iraniene şi a su­bliniat că „rezolvarea paşnică şi eficace” a problemei a fost „o mărturie” a rolului esenţial al diplomaţiei „între cele două ţări, ceea ce era de negândit acum cinci ani”.

Ali Vaez, analist senior la Iran International Crisis Group a declarat că lumea se confruntă cu „etapa cea mai importantă în punerea în funcţie a acordului nuclear, momentul adevărului”. „Momentul în care Iranul părăseşte statutul de ţara cea mai sancţionată din lume pentru cel de ţara cea mai supravegheată din lume în ce priveşte activităţile sale nucleare”. Potrivit lui Vaez, ridicarea sancţiunilor va fi  privită în mod special pentru că Occidentul nu a încercat niciodată dezmembrarea unei astfel de reţele complexe prevăzută cu măsuri punitive. „Sancţiunile care au fost impuse Iranului sunt atât de complicate încât este foarte interesant să vezi cum autorităţile americane vor gestiona ameliorarea sancţiunilor”.

Sancţiunile SUA contra Ira­nului care nu sunt legate de programul nuclear vor rămâne în funcţiune, iar Vaez prevede că guvernul preşedintelui Hassan Rohani nu va permite rialului, moneda naţională, să se aprecieze instantaneu, pentru că doreşte să dea un nou elan al bazei industriale a ţării şi a  exporturilor capacităţilor ne-petroliere.

În viitorul imediat, ridicarea sancţiunilor va stimula profi­lul lui Rohania în perspectiva alegerilor legislative din fe­bruarie. Deşi Rohani rămâne preşedinte încă doi ani, el este candidat pentru alegerile în Consiliul de experţi, care au loc în aceeaşi zi cu votul pentru Parlament. „Dacă este auto­rizat să ocupe un loc în Consi­liul  experţilor – a cărui sarcină este numirea viitorului Şef Suprem – facţiunea moderată, inclusiv Rohani, va spune că linia pe care au urmat-o a dat rezultate pozitive”. 

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă