16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialOficial: Iran a primit primele rachete de apărare aeriană din Rusia

Oficial: Iran a primit primele rachete de apărare aeriană din Rusia

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Hossein Jaber Ansari, a confirmat, luni, că Rusia a trimis o primă tranşă a sistemului său de rachete de apărare aeriană S-300 către Iran, potrivit agenției de presă Tasnim, citată de Reuters, informează Agerpres.

 Hossein Jaber Ansari a declarat că „tranzacția este în curs de desfășurare”, astfel că „prima parte a echipamentului a sosit deja în Iran”, „în pofida unor schimbări în termenul de livrare”. Totodată, el a spus că livrarea a fost făcută prin Marea Caspică. 

O sursă din structurile legate de exportul rusesc de armament a confirmat pentru Interfax transferul, dar fără să precizeze numărul de sisteme livrate. Contractul privind livrarea de S-300 cu Iranul va fi onorat integral până la sfârşitul acestui an, a mai spus acelaşi responsabil rus. 

Rusia anulase în 2010, la presiunea Occidentului, contractul încheiat în 2007 cu Iranul privind livrarea de sisteme S-300, printre cele mai avansate din domeniu la ora actuală. Dar preşedintele Vladimir Putin a ridicat această interdicţie printr-un decret semnat în aprilie 2015, după convenirea unei înţelegeri, înainte de acordul-cadru, între Iran şi marile puteri cu privire la dosarul nuclear iranian. 

Israelul s-a opus cu fermitate furnizării acestor sisteme antiaeriene ruseşti către Iran, ţară ce nu recunoaşte statul israelian.

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...
Ultima oră
Pe aceeași temă