9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialOficial occidental: Rusia propune încetarea focului în Siria

Oficial occidental: Rusia propune încetarea focului în Siria

Rusia ar fi făcut o propunere pentru încetarea focului în Siria la 1 martie, potrivit unui oficial occidental. Cu toate acestea, nu s-ar fi ajuns la niciun acord, informează Reuters, citat de Agerpres.

Întrebat cât de repede ar putea fi pusă în aplicare o încetare a focului, un diplomat rus care a refuzat să fie identificat a spus: “Poate în martie, aşa cred”, notează Reuters. 

Pe de altă parte, un emisar al Departamentului de Stat a declarat în Congres că Statele Unite ar trebui să ia în considerare opţiunile în cazul în care măsurile diplomatice nu reuşesc. 

Astfel, puterile mondiale cer Rusiei să oprească bombardamentele din jurul Alep în sprijinul unei ofensive a guvernului sirian de a recaptura oraşul. Secretarul de stat american John Kerry face presiuni pentru o încetare a focului şi mai mult acces pentru ajutoare în Alep, unde zonele controlate de rebeli sunt izolate, iar Naţiunile Unite au avertizat asupra unui nou dezastru umanitar. 

Angajaţi umanitari au anunţat miercuri că alimentarea cu apă la Alep, unde se află încă două milioane de oameni, nu mai funcţiona. 

Kerry speră într-un acord la o întâlnire la Munchen joi între Rusia, Statele Unite, Arabia Saudită, Iran şi alte puteri, în încercarea de a reînvia negocierile de pace care au eşuat la începutul acestei luni. 

Oficiali sirieni au indicat, pe de altă parte, că nu au niciun plan în legătură cu cursul războiului. O sursă militară siriană a afirmat miercuri că bătălia pentru Alep, o importantă pradă de război într-un conflict ce a ucis un sfert de milion de oameni, va continua “în toate direcţiile”. 

Potrivit ministrului sirian al informaţiilor Omran al-Zoubi, guvernul se aşteaptă la o luptă dură, dar relativ scurtă, pentru ca oraşul să revină sub controlul statului. 

 

Cele mai citite

Răzvan Burleanu, anunț de ultimă oră despre contractul selecționerului Edward Iordănescu

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, dezminte zvonurile conform cărora negocierile cu Edward Iordănescu ar fi intrat în impas și consideră că actualul...

Care este cel mai bun material pentru covoare și covorașe de joacă pentru camera copiilor

Când vine vorba de crearea unui spațiu confortabil și sigur pentru bebeluși și copii, selectarea covorului potrivit și a covorașului de joacă a celor...

Din “Groapă” direct în “Clan”. Marius Manole: “Mă bucur că am ocazia să fac ceea ce îmi place”

Producția de mare succes a PRO TV-ului, serialul "Clanul", se apropie de final. Ultimele episoade aduc situații limită, suspans și personaje noi. Spre exemplu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă