21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialOficial ONU: Conflictul din Siria riscă să transforme țara într-o "a...

Oficial ONU: Conflictul din Siria riscă să transforme țara într-o “a doua Somalie”

Conflictul din Siria se poate transforma în cea de-a ”doua Somalie”, a avertizat, luni, fostul mediator ONU pentru Siria, Lakhdar Brahimi, citat de AFP, conform Mediafax.

Siria va deveni "a doua Somalie. Nu vom asista la o divizare a ţării, aşa cum prezic mulţi, dar Siria va deveni un stat în descompunere, unde vor domina seniorii războiului", a avertizat Brahimi, într-un interviu pentru săptămânalul german Der Spiegel.

"Pe termen lung, întreaga regiune va exploda, dacă nu se găseşte o soluţie. Acest conflict nu se va limita la Siria, el destabilizează deja Libanul", a mai afirmat Brahimi, care a demisionat luna trecută din postul de mediator ONU, după mai puţin de doi ani de eforturi, fără succes, de a pune capăt conflictului, în care regimul de la Damasc este din nou acuzat de folosirea armelor chimice.

Fostul mediator ONU a insistat asupra rolului deţinut în conflictul din Siria de gruparea radicală sunnită Statul islamic în Irak şi Levant. "Gruparea SIIL este activă în Siria şi în Irak. Iordania face eforturi să o contracareze, iar Turcia se confruntă cu aceeaşi provocare. În ultimele trei luni, combatanţii SIIL au comis 100 de atentate în Siria şi 1.000 în Irak", a explicat fostul mediator ONU.

Diplomatul a avertizat, de asemenea, guvernele occidentale asupra riscurilor războiului din Siria: "Sunt între 500 şi 600 de francezi, aproximativ acelaşi număr de britanici. Mii de cetăţeni care nu sunt sirieni luptă acolo", a afirmat Lakhdar Brahimi.

"Toţi aceşti combatanţi care se formează în Siria şi cred că au misiunea de a instaura un stat islamic în lume reprezintă o ameninţare majoră pentru Occident", a subliniat fostul mediator ONU.

Cele mai citite

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

VIDEO. Momente de groază pentru Novak Djokovic. Tenisemnul a fost lovit în cap cu o sticlă

Novak Djokovic, în vârstă de 36 de ani și clasat pe primul loc în clasamentul ATP, a întâmpinat o situație neplăcută după ce s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă