8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialOficialii Comisiei Europene vor publica următorul raport MCV la sfârșitul anului 2017,...

Oficialii Comisiei Europene vor publica următorul raport MCV la sfârșitul anului 2017, dar refuză să spună când vor înceta monitorizarea României

Comisia Europeană va prezenta următorul raport MCV la sfârșitul anului 2017, dar acel moment nu va însemna, automat, și încetarea monitorizării asupra României și a Bulgariei.

“Sperăm că abordarea noastră va contribui la obținerea consensului pentru ca România și Bulgaria să avanseze în ritmul cerut. Nu putem estima când se va încheia Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru că nu avem un glob de cristal cu care să ghicim viitorul”, au explicat surse europene în cadrul unui briefing de presă, susținut la Bruxelles și transmis prin teleconferință la București și Sofia, informează miercuri Agerpres.

Oficialii europeni au precizat că “dacă membrii Consiliului ridică observații, le luăm în calcul și derulăm consultări. În final, propunerea de ridicare a MCV trebuie să facă obiectul unui consens în Consiliu”.

Imposibilitatea de a estima când va fi ridicat MCV dă naștere la o serie de speculații privind preluarea de către Bulgaria și România a președinției prin rotație a Consiliului European.

În cazul în care mecanismul nu este ridicat până la începutul anului 2018, Bulgaria va marca o premieră în cadrul UE, devenind primul stat care preia președinția în condițiile în ciuda faptului că se află sub monitorizarea Comisiei Europene.

“Din punct de vedere legal nu există probleme într-o astfel de situație, dar e posibil ca autoritățile bulgare să nu poată prezida ședințele Consiliului pe anumite teme”, au precizat surse de la Bruxelles.

România ar urma să preia președinția prin rotație a Consiliului European la data de 1 ianuarie 2019.

În cel mai recent raport MCV publicat miercuri la Bruxelles, Comisia anunță că “are intenția de a prezenta următorul raport la sfârșitul anului 2017 și este pregătită să ofere asistență suplimentară pentru a ajuta la consolidarea caracterului ireversibil al progreselor înregistrate și să încheie, astfel, monitorizarea și verificarea efectuate în cadrul mecanismului”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă