19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialOlanda ia măsuri împotriva jihadiștilor cu dublă cetățenie, care s-au alăturat unei...

Olanda ia măsuri împotriva jihadiștilor cu dublă cetățenie, care s-au alăturat unei organizații teroriste

 

Deputații olandezi au aprobat, marți, o propunere legislativă care permite retragerea cetățeniei jihadiștilor care s-au alăturat unei organizații teroriste, chiar dacă nu au fost condamnați pentru terorism, a anunţat Ministerul Securităţii şi Justiţiei, citat de Agerpres.

 

Votul vine după ce, în ultimele luni, Europa a fost zguduită de atacuri comise de europeni suspectați că s-au întors acasă după ce au luptat pentru organizația Stat Islamic (SI) în Siria.

Potrivit centrului newyorkez de reflecţie Soufan Group, numărul combatanţilor străini este între 27.000 şi 31.000, originari din 86 de ţări. 

Dacă vor reveni în Olanda, jihadiștii ar reprezenta o ameninţare directă la adresa securităţii naţionale, astfel că Guvernul că are nevoie de instrumente rapide pentru a evita întoarcerea lor în ţară, a declarat ministerul într-un comunicat. 

Astfel, ministrul Justiției va putea retrage cetățenia persoanelor, fără ca ele să fi fost condamnate pentru terorism. În acest caz, „jihadistul va fi declarat în plus un străin indezirabil”, a adăugat ministerul. Aceste două măsuri „împiedică întoarcerea legală în Olanda şi în spaţiul Schengen„, potrivit ministerului. 

În Franţa, preşedintele Francois Hollande nu a reuşit în martie să înscrie în constituţie retragerea cetăţeniei persoanelor cu dublă cetăţenie vinovate de terorism, aşa cum ar fi dorit după atentatele mortale din 13 noiembrie, aminteşte France Presse. Aceasta ar fi făcut posibilă retragerea cetăţeniei persoanelor având dublă cetăţenie născute francezi şi nu numai pentru cei care au dobândit cetăţenia, dar unii critici ai proiectului au denunţat o „stigmatizare” a francezilor cu dublă cetăţenie. 

În conformitate cu tratatele internaţionale, nu este posibil să i se retragă cuiva cetăţenia dacă este numai olandez, întrucât l-ar face apatrid. Ministrul justiţiei Ard van der Steur a depus proiectul de lege la sfârşitul anului 2015, asigurând că este necesar pentru a-i opri pe jihadişti să se întoarcă în Olanda. Textul încă trebuie aprobat de Senat. 

Potrivit serviciilor de informaţii olandeze (AIVD), 200 de olandezi, dintre care 50 de femei, s-au alăturat SI în Siria şi Irak. 

În multe ţări, cetăţenia poată fi retrasă persoanelor având dublă cetăţenie, dar în altele nu, ca în Ungaria, Suedia sau Japonia, aminteşte AFP

 

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă