8.9 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialOlandezii au RESPINS asocierea Ucrainei la UE

Olandezii au RESPINS asocierea Ucrainei la UE

Olandezii s-au pronunţat masiv împotriva acordului de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina, în cadrul unui referendum devenit un vot simbolic privind UE, a anunţat agenţia de presă olandeză ANP, după numărarea a 99% din voturi, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Olanda este singura ţară membră a Uniunii Europene care nu a ratificat încă acordul cu Ucraina, deşi acesta a fost deja aprobat de parlament. Referendumul organizat miercuri nu este unul constrângător, guvernul olandez declarând că aşteaptă rezultate înainte de a decide ce poziţie va adopta în privinţa ratificării acordului. 

Votul a fost salutat ca o victorie de către formaţiunile eurosceptice olandeze, însă clasa politică olandeză, inclusiv premierul Mark Rutte, a respins posibilitatea unei ratificări a acordului în forma sa actuală. 

Potrivit ANP, 61,1% au votat contra acordului, rata prezenţei la vot fiind de 32,2%. Estimările anterioare evocau o prezenţă de sub 30%, ceea ce ar fi invalidat rezultatul consultării populare. 

Rezultatele definitive vor fi publicate marţi de Comisia Electorală olandeză, dar dacă referendumul este validat, ”acordul nu poate fi ratificat în forma sa actuală”, a afirmat premierul Mark Rutte. 

Partidele politice olandeze, inclusiv cele care sprijină acordul UE-Ucraina, au susţinut această declaraţie şi au respins o ratificare a documentului, care vizează consolidarea dialogului politic şi a schimburilor economice între UE şi Ucraina. 

”Se pare că olandezii au spus ‘nu’ elitei europene şi ‘nu’ tratatului cu Ucraina, începutul sfârşitului Uniunii Europene”, a reacţionat deputatul de extremă-dreaptă Geert Wilders. În opinia sa, este vorba despre o ”moţiune de cenzură a poporului olandez contra elitelor de la Bruxelles şi Haga”

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

CSAT trebuie să-i aprobe lui Iohannis încă o factură pentru candidatura la NATO

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) va trebui să-i aprobe președintelui Klaus Werner Iohannis decontarea probabil a ultimei facturi sau...

Ciolacu transmite că soarta colaborării dintre PSD și PNL se discută pe 10 iunie

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, marţi, că pe data de 10 iunie, ziua de după alegerile locale şi europarlamentare, va avea loc...

CSAT trebuie să-i aprobe lui Iohannis încă o factură pentru candidatura la NATO

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) va trebui să-i aprobe președintelui Klaus Werner Iohannis decontarea probabil a ultimei facturi sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă