16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialOMV dă în judecată Turcia pentru retragerea din proiectul Nabucco

OMV dă în judecată Turcia pentru retragerea din proiectul Nabucco

OMV, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa Centrală și de Est, a dat în judecată Turcia și cere despăgubiri pentru retragerea din proiectul de construcție a gazoductului Nabucco, informează Mediafax.

Proiectul Nabucco, susținut de Uniunea Europeană, ar fi urmat să transporte gaze din Azerbaidjan și să reducă astfel dependența Europei de Rusia, dar a eșuat în lipsa furnizorilor, care au preferat proiectul rus South Stream.

Citește și: Proiectul Nabucco a murit. De ce NU este o veste proastă pentru România

Ulterior, Rusia a renunțat la rândul ei la South Stream, respins de Uniunea Europeană pentru că încălca legislația europeană referitoare la piața energiei și concurență, Moscova lansând un nou proiect, TurkStream.

Guvernul de la Ankara a decis retragerea Turciei din proiectul Nabucco, iar în luna mai a încheiat un acord cu Rusia pentru gazoductul alternativ, TurkStream.

Reprezentanții OMV, care au declanșat procesul la curtea internațională de arbitraj de la Banca Mondială, în luna iunie, au refuzat să comenteze, potrivit publicației austriece Trend.

Grupul austriac a lichidat OMV Nabucco Gas Pipeline International, divizie creată pentru construcția Nabucco, cu o pierdere de 177 de milioane de euro, potrivit publicației Trend.

OMV a anunțat în cadrul rezultatelor financiare trimestriale că dezvoltă o strategie pentru extinderea colaborării cu Rudia, pentru a susține veniturile afectate de prăbușirea prețurilor petrolului la nivel global și reducerea producției din Libia și Yemen.

Veniturile OMV au scăzut cu 38% în trimestrul al doilea față de aceeași perioadă a anului trecut, în pofida producției mai mari.

OMV a încheiat în acest an un memorandum de înțelegere cu Gazprom, precum și cu Royal Dutch Shell și E.ON, pentru dublarea capacității gazoductului Nord Stream, care leagă Rusia și Germania, prin Marea Baltică.

Cele mai citite

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

NAMI Beach Club & More – o experiență exclusivă de vară, oferită de Radisson Blu Hotel Bucharest, în inima orașului – se va deschide...

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o nouă destinație de vară, care urmează să își deschidă...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă