24.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialONU: Câte state au semnat apelul Franței de limitare a folosirii dreptului...

ONU: Câte state au semnat apelul Franței de limitare a folosirii dreptului de veto în Consiliul de Securitate

În jur de 75 de state au semnat până acum inițiativa Parisului ca membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU să se abțină de la exercitarea dreptului de veto în cazul atrocităților în masă și al genocidelor, transmite joi Reuters, citată de Agerpres. 

Statele semnatare sunt din Europa, Africa, America Latină și Asia, iar oficialii francezi se așteaptă ca numărul lor să crească. Organizația Națiunilor Unite are 193 de state membre.

‘Sperăm că vor exista mai multe angajamente care să garanteze că situații precum cea din Siria, unde se petrec atrocități în masă și Consiliul de Securitate al ONU este paralizat de un veto, să dispară’, a afirmat ministrul de externe francez, Laurent Fabius, într-o declarație pentru presă.

Potrivit lui Fabius, Franța și-a luat deja angajamentul de a nu recurge la dreptul de veto în cazul atrocităților în masă și al potențialelor genocide, și speră că și alte state îi vor urma exemplul. Niciunul din ceilalți patru membri ai Consiliului — SUA, Rusia, Marea Britanie și China — nu a semnat până acum declarația redactată de Franța.

‘Considerăm că Consiliul de Securitate nu ar trebui împiedicat prin folosirea dreptului de veto de la a acționa în scopul de a preveni sau de a pune capăt situațiilor care implică atrocități în masă’, se arată în textul menționat. ‘Subliniem că (dreptul de) veto nu este un privilegiu, ci o responsabilitate internațională’, se mai spune în declarație.

În cazul Siriei, Rusia și China s-au opus de patru ori prin veto pentru a bloca o acțiune a Consiliului de Securitate, de trei ori împotriva adoptării de sancțiuni contra regimului lui Bashar al-Assad, și o dată împotriva unei rezoluții de deferire a celor vinovați de posibile crime împotriva umanității în fața Curții Penale Internaționale.

Potrivit unor diplomați din cadrul ONU, Marea Britanie susține inițiativa Franței, iar SUA o examinează într-o lumină pozitivă. În schimb, atât Rusia, cât și China au sugerat că nu sunt favorabile ideii.

Organizații pentru apărarea drepturilor omului cer de multă vreme limitarea folosirii dreptului de veto, argumentând că acesta le permite celor cinci țări care dispun de el să protejeze guverne vinovate de crime grave. ‘Vetoul nu ar trebui folosit pentru a apăra un aliat, ceea ce vedem că se întâmplă cu regimul Al-Assad astăzi’, a subliniat Kenneth Roth, directorul executiv al Human Rights Watch, cu sediul la New York.

În timp ce Rusia, cu sprijinul Chinei, a utilizat dreptul de veto pentru a proteja guvernul sirian, SUA au blocat în mod repetat criticarea Israelului, principalul aliat al Washingtonului în Orientul Mijlociu, menționează Reuters.

Cele mai citite

Bărbatul suspectat de violarea şi uciderea fetiţei de opt ani din comuna Albeşti a fost prins

Bărbatul suspectat de violarea și uciderea fetiței de opt ani din comuna Albești a fost capturat de polițiști, conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului...

VINARIUM, cel mai important concurs internațional de vin din Europa Centrală și de Sud-Est, se ține la Ploiești

Ediția XXI a VINARIUM International Wine Contest are loc în perioada 23-26 mai 2024 la Ploiești. Concursul este organizat de ASER Consulting & Management și...

VIDEO. Jose Mourinho consideră că a luat decizia greșită când a refuzat naționala Portugaliei

Jose Mourinho, "The special one", a sosit în România pentru a lua parte la meciul de "final" al Generației de Aur, difuzat în seara...
Ultima oră
Pe aceeași temă