12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialONU: Fondatorul WikiLeaks a fost reținut în mod ARBITRAR. Reacția lui Assange

ONU: Fondatorul WikiLeaks a fost reținut în mod ARBITRAR. Reacția lui Assange

UPDATE 15.45: Julian Assange le-a cerut, vineri, Suediei şi Marii Britanii ‘să aplice’ decizia comisiei ONU, informează AFP, conform Agerpres

În timpul unei conferinţe video susţinute la Londra, Assange a declarat că ‘le revine acum Suediei şi Marii Britanii să aplice verdictul’ comisiei, verdict care în opinia sa este ‘o decizie majoră’. 

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost reținut ”în mod arbitrat”, este concluzia unei comisii de experți a Națiunilor Unite, care a precizat că Suedia și Marea Britanie ar trebui să îi ofere despăgubiri, relatează agențiile de presă internaționale, citate de Agerpres. În prezent, Asange trăiește în ambasada Ecuadorului la Londra, pentru a scăpa de mandatul european de arestare. 

‘Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost reţinut în mod arbitrar de Suedia şi Marea Britanie după arestarea sa la Londra la 7 decembrie 2010’, a afirmat grupul de lucru al ONU privind detenţia arbitrară, într-un comunicat. 

Cei cinci experţi independenţi au cerut ‘autorităţilor suedeze şi britanice’ să pună capăt detenţiei sale şi să-i respecte dreptul de a fi despăgubit. 

Totodată, Julian Assange va cere să i se permită să părăsească ambasada Ecuadorului din Londra ca un om liber, după ce comisia ONU a decis vineri că a fost ‘reţinut în mod arbitrar’ în incinta instituţiei diplomatice, notează Reuters. 

Assange, care a înfuriat autorităţile americane după ce a publicat sute de mii de documente secrete, se află în ambasadă din 2012 pentru a evita un proces pentru acuzaţii de viol. 

Fondatorul WikiLeaks a făcut apel la comisia ONU, spunând că este un refugiat politic ale cărui drepturi au fost încălcate pentru că s-a aflat în imposibilitatea de a obţine azil în Ecuador. 

Fostul hacker neagă acuzaţiile potrivit cărora ar fi vinovat pentru comiterea unui viol în 2010 în Suedia, afirmând că învinuirile sunt un complot pentru a-l aduce în cele din urmă în Statele Unite, unde o anchetă penală privind activităţile WikiLeaks este încă deschisă. 

Atât Suedia, cât şi Marea Britanie au afirmat că nu vor fi influenţate de decizia comisiei de experţi a ONU care nu are caracter obligatoriu. 

Cele mai citite

Sărbătoare în inima Bărăganului! Unirea Slobozia, prima promovată în Liga 1

Unirea Slobozia s-a impus cu scorul de 1-0 în deplasarea de la CS Mioveni, în etapa a șasea a play-off-ului Ligii a 2-a, și...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Oferta lui Marcel Ciolacu pentru Piedone a picat: „Am încheiat orice dialog. Îi urez succes!”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone, cel care a spus în cursul...
Ultima oră
Pe aceeași temă