9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialONU: Sute de familii din Fallujah ar putea fi folosite de SI...

ONU: Sute de familii din Fallujah ar putea fi folosite de SI drept scuturi umane

Sute de familii irakiene ar putea servi drept scut uman grupării Stat Islamic (SI) în orașul Fallujah, pe care forțele guvernamentale încearcă să îl cucerească de o săptămână, atrag atenția responsabili ai Națiunilor Unite (ONU), potrivit Agerpres.

Emisarul adjunct al ONU pentru Irak, Lise Grande, a precizat că organizația a primit „informaţii credibile potrivit cărora mai multe familii sunt concentrate în centrul oraşului de către Daech (acronimul arab pentru Stat Islamic) şi nu au voie să părăsească locurile de adunare”, ceea ce „dă de înţeles că Daech ar putea să le utilizeze ori să aibă intenţia de a le utiliza ca scuturi umane”.

Citește și: Armata irakiană nu va interveni în Fallujah, oraşul ocupat de terorişti

Lise Grande a avertizat că, în cazul în care va avea loc o confruntare militară, familiile vor fi în mare pericol.

Armata irakiană a început luni să pătrundă în Fallujah, localitate situată la 50 de kilometri vest de Bagdad şi controlată din ianuarie 2014 de jihadiştii din SI. Marţi a întâmpinat însă o puternică rezistenţă din partea grupării SI în înaintarea spre centrul oraşului, unde soarta a zeci de mii de civili blocaţi provoacă o vie îngrijorare. 

Naţiunile Unite au exprimat îngrijorarea guvernului irakian care şi-a încetinit operaţiunile pentru a proteja familiile prinse în capcană. Guvernul de la Bagdad este „foarte conştient” de necesitatea de a proteja civilii în timpul asaltului, potrivit emisarului ONU, iar „operaţiunile avansează mai lent”. 

Citește și: La Fallujah s-au deschis porţile iadului

Aproape 5.000 de persoane au reuşit să fugă din oraş, unde se mai află încă 50.000 de locuitori, a făcut cunoscut Lise Grande. Mulţi dintre cei care au fugit din Fallujah au mers pe jos ore întregi şi au fost uneori ţinta gloanţelor, a adăugat ea. 

Fallujah şi Mosul, capitala provinciei Ninive – situată la nord -, sunt cele mai mari două oraşe aflate sub controlul SI.

Citește și: Al-Qaida a preluat controlul total asupra oraşului irakian Fallujah

Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă