10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialONU a adoptat o rezoluţie pentru mobilizarea împotriva Ebola

ONU a adoptat o rezoluţie pentru mobilizarea împotriva Ebola

Organizația Națiunilor Unite a adoptat o rezoluţie pentru mobilizarea împotriva Ebola în Africa de Vest, această epidemie amenințând pacea și securitatea la nivel internațional.

Potrivit Mediafax, este pentru prima oară când Consiliul califică astfel o urgenţă sanitară. Acest organism se pronunţă foarte rar asupra unor crize de sănătate publică.

În rezoluţie, Consiliul "decide că răspândirea fără precedent a epidemiei de Ebola în Africa reprezintă o ameninţare pentru menţinerea păcii şi securitatea internaţională".

Textul rezoluţiei "îndeamnă statele membre să furnizeze un ajutor de urgenţă" ţărilor afectate de epidemie, în special Guineea, Sierra Leone şi Liberia, materializat prin spitale de campanie, personal medical, capacităţi logistice şi transport aerian.

Rezoluţia invită statele membre şi organizaţii precum Uniunea Africană şi Uniunea Europeană să "se mobilizeze imediat" pentru formarea personalului medical şi crearea unui laborator în scopul accelerării detectării şi tratării unor cazuri suspecte.

Consiliul solicită unor state, în special din Africa de Vest, "să anuleze restricţiile impuse deplasărilor în contextul răspândirii epidemiei". De asemenea, companiile aeriene şi maritime sunt invitate "să menţină legăturile" cu ţările afectate.

Mai multe companii aeriene au decis să nu mai deservească ţările afectate, în timp ce unele state vecine cu acestea şi-au închis frontierele.

Aceste restricţii, subliniază proiectul de rezoluţie, "izolează şi mai mult ţările afectate şi împiedică eforturile lor pentru a răspunde epidemiei", mai arată Mediafax.

Sistemul ONU trebuie să îşi "intensifice răspunsul împotriva epidemiei", precizează textul rezoluţiei.

ONU a evaluat la aproape un miliard de dolari bugetul necesar pentru lupta împotriva Ebola în Africa de Vest, jumătate fiind destinat Liberiei.

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Care este cel mai bun material pentru covoare și covorașe de joacă pentru camera copiilor

Când vine vorba de crearea unui spațiu confortabil și sigur pentru bebeluși și copii, selectarea covorului potrivit și a covorașului de joacă a celor...

Zi perfectă pentru românce la Madrid! Irina Begu și Jaqueline Cristian au obținut victorii importante

Irina Begu s-a calificat în turul secund al turneului WTA 1.000 de la Madrid, în timp ce Jaqueline Cristian a reuşit să acceadă pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă