6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialONU cere revenirea la acordul de încetare a focului din noiembrie 2012...

ONU cere revenirea la acordul de încetare a focului din noiembrie 2012 dintre Israel și Hamas

Președintele Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul rwandez Eugène-Richard Gasana, a cerut printr-o declarație citită revenirea la acordul de încetare a focului din noiembrie 2012 între Israel şi Hamas și a precizat că ONU este îngrijorată față de numărul tot mai mare al victimelor, cerând totodată încetarea ostilităților.

ONU cere respectarea legilor umanitare internaţionale, în special privind protecţia civililor şi "subliniază necesitatea ameliorării situaţiei umanitare" în Fâşia Gaza, a declarat Eugène-Richard Gasana, potrivit Mediafax.

La câteva ore după cel mai sângeros bombardament israelian din Gaza de la începutul conflictului, ei se declară "foarte îngrijoraţi de escaladarea violenţei" şi "salută eforturile Egiptului şi ale secretarului general al ONU (Ban Ki-moon) pentru ajungerea la un armistiţiu".

Ban Ki-moon este în turneu în Orientul Mijlociu pentru a încerca să impulsioneze eforturile de mediere în conflictul dintre Israel şi Hamas.

În cursul consultărilor lor, ambasadorii celor 15 ţări au ascultat un rezumat al secretarului general adjunct al ONU pentru afaceri politice Jeffrey Feltman despre turneul lui Ban Ki-moon, mai scrie Mediafax.

Potrivit diplomaţilor, Feltman a subliniat necesitatea de a "trata cauzele profunde ale conflictului pentru a se ajunge la o pace durabilă". El a pus accentul pe "enormele nevoi" umanitare, amintind că 83.000 de persoane au găsit refugiu în sediile Biroului Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA).

Potrivit ambasadoarei americane Samantha Power, încetarea focului nu trebuie însoţită de nicio condiţie şi "ar permite tratarea nevoilor umanitare urgente".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă