10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialONU cere statelor bogate să primească mai mulți refugiați din Siria

ONU cere statelor bogate să primească mai mulți refugiați din Siria

Ţările bogate nu au reinstalat decât o foarte mică parte dintre cei aproape cinci milioane de refugiaţi fugiţi din Siria, indică un raport al organizaţiei neguvernamentale Oxfam, informează AFP, citată de publicația Capital.

Oxfam cere ţărilor bogate să primească cel puţin 10 la sută dintre cei 4,8 milioane de refugiaţi sirieni. Până în prezent, ţările bogate nu au acceptat decât 67.100 de persoane, adică 1,39 % dintre refugiaţi.

Raportul britanic este publicat înainte de conferinţa ONU programată miercuri la Geneva, în care se va discuta tema reinstalării în alte țări a refugiaților sirieni. În prezent, marea majoritate a refugiaţilor rămân în ţările apropiate de Siria. Conflictul sirian, intrat în al şaselea an, a produs peste 270.000 de morţi.

Conferinţa ONU de miercuri va fi deschisă de secretarul general, Ban Ki-moon. Acesta va cere statelor lumii “să-şi împartă responsabilitatea globală” legată de criza refugiaţilor.

Potrivit Oxfam, doar trei ţări bogate – Canada, Germania şi Norvegia – au făcut mai mult decât trebuiau să facă, în raport cu situaţia lor economică, în materie de primire permanentă a refugiaţilor.

Alte cinci ţări – Australia, Finlanda, Islanda, Suedia şi Noua Zeelandă – a-au angajat să facă mai mult cu 50 % faţă de partea care le revine, în timp ce alte 20 de ţări examinate de Oxfam au reacţionat sub aşteptări.

Astfel, Franţa s-a angajat până în prezent să primească 1.000 de refugiaţi sirieni, adică 4 % dintre cei 26.000 pe care ar fi trebuit în principiu să-i primească.

SUA, care au reinstalat 1.182 de refugiaţi sirieni şi au indicat că vor mai primi alţi 10.000, s-au angajat de fapt să accepte 7 % dintre cei aproape 171.000 dintre cei consideraţi a fi cota care le revenea. Olanda a ajuns, de asemenea, la 7 %, Danemarca – la 15 %, iar Marea Britanie – la 22 %.

Potrivit directoarei Oxfam, Winnie Byanyima, ‘ţările cu economie puternică, cu servicii permanente şi infrastructuri dezvoltate, pot să reinstaleze imediat 500.000 de refugiaţi, dacă fac această alegere’.

În Liban, un locuitor din cinci este un refugiat sirian, iar în Iordania – unul din zece localnici, a mai subliniat ea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă