19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialONU cere UE să primească până la 200.000 de refugiaţi. "Nicio ţară...

ONU cere UE să primească până la 200.000 de refugiaţi. “Nicio ţară nu poate refuza să îşi îndeplinească partea de obligaţii”

Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, António Guterres, a cerut ca până la 200.000 de imigranţi să fie distribuiţi între statele membre ale Uniunii Europene, informează Deutsche Welle, citat de Mediafax

“Oamenii la care au fost identificate cereri de protecţie validă… trebuie ca apoi să beneficieze de pe urma unui program de relocare, cu participarea obligatorie a tuturor statelor membre UE. Nicio ţară nu poate face asta singură şi nicio ţară nu poate refuza să îşi îndeplinească partea de obligaţii“, a declarat Guterres.

Citeşte şi: DEZVĂLUIRI cutremurătoare. Cât a plătit tatăl copiilor găsiţi morți pe o plajă din Turcia pentru un loc în barcă

Îndemnul lui Guterres de vineri urmează unor îndemnuri similare ale Germaniei şi Franţei în vederea introducerii unui sistem de cote europene prin care refugiaţii să fie împărţiţi între ţările europene.

“Atât de mulţi refugiaţi ajung la graniţele noastre externe, încât nu putem lăsa Italia şi Grecia să se confrunte singure cu această problemă”, a spus cancelarul german, Angela Merkel.

“Este imposibil de asemenea, ca trei ţări, cum sunt Suedia, Austria şi Germania, să fie lăsate singure să se confrunte cu partea cea mai complexă a acestei sarcini”, a adăugat ea.

O sursă europeană a declarat pentru AFP că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va dezvălui săptămâna viitoare un plan pentru relocarea a pentru alţi cel puţin 120.000 de refugiaţi.

Membrii Grupului de la Vişegrad – care include Ungaria, Slovacia, Republica Cehă şi Polonia – au plănuit, de asemenea, discuţii în Praga pentru a-şi coordona poziţia.

Se pare că Grupul se distanţează din ce în ce mai mult de celelalte state membre ale UE. Primul-ministru ungar, Viktor Orban, a descris joi criza imigranţilor ca fiind o “problemă germană”, opusă unei probleme de ordin european.

“Nimeni nu vrea să stea în Ungaria, nici în Slovacia, nici Polonia, nici Estonia. Toţi (n.r. refugiaţii) ar dori să meargă în Germania. Rolul nostru este doar să îi înregistăm”, a spus el.

Autorităţile din Polonia au avertizat vineri că UE trebuie să abordeze cauzele din spatele afluxului de imigranţi, în caz contrar riscând să fie inundată cu milioane de refugiaţi.

“Dimensiunea pe are a căpătat-o migraţia este enormă, deci nu ne putem concentra – vorbesc de întreaga Europă – asupra alocării de imigranţi clandestini fără să luptăm împoriva cauzelor sosirii lor”, a declarat Grzegorz Schetyna Schetyna, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, pentru postul Radio Zet.

“Trebuie să ne gândim cum să oprim migraţia ilegală. Altfel, am putea avea în curând 3-4 milioane de refugiaţi economici”, a adăugat el.

Mii de refugiaţi – majoritatea sirieni – au fost blocaţi în Ungaria de la începutul săptămânii, după ce autorităţile de la Budapesta au refuzat să îi lase să traverseze în Austria, către Germania.

Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă