19.6 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialONU critică intenţia Ungariei de a pune GARD împotriva imigranţilor

ONU critică intenţia Ungariei de a pune GARD împotriva imigranţilor

Planul Guvernului de la Budapesta, de a ridica garduri la frontierele Ungariei pentru a opri intrarea imigranţilor, începe să fie criticat de instituţiile internaţionale.

Prima frontieră protejată cu un gard ar urma să fie cea dintre Ungaria şi Serbia.

În replică, reprezentantul la Belgrad al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Hans Friedrich Schodder, a atras atenţia că “Serbia este o ţară democratică, aflată în inima Europei”, căreia nu ar trebui să-i fie blocate graniţele, informează publicaţia sârbă B92.

Replica oficială a Serbiei faţă de intenţia Ungariei de a ridica zid la frontiera comună a venit din partea premierului Aleksandar Vucic: “Suntem foarte surprinşi. Nu avem intenţia să facem acelaşi lucru la frontiera noastră cu Macedonia”, a spus premierul Serbiei.

Serbia este o ţară de tranzit pentru imigranţii clandestini care vor să ajungă în statele UE din centrul Europei. Dar potrivit guvernului de la Belgrad, cei mai mulţi imigranţi clandestini intră în Serbia venind din Bulgaria (care e stat membru UE) şi din Macedonia.

Citeşte şi:  Zidul chinezesc, varianta europeană: gard de 4 metri înălţime, la graniţa Ungariei, împotriva imigranţilor

Reprezentantul ONU la Belgrad, Hans Friedrich Schodder, a salutat decizia Serbiei de a nu-şi închide graniţa cu Macedonia.

“Protejarea frontierelor este interesul naţional al oricărui stat, dar închiderea graniţelor pentru refugiaţi nu este o soluţie. Refugiaţii nu trebuie pedepsiţi pentru că intră ilegal într-o altă ţară. Ei fac asta pentru a-şi salva vieţile”, a subliniat Hans Friedrich Schodder.

Cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Refugiaţilor, 20 iunie, Schodder a precizat că peste 59,5 milioane de oameni, din întreaga lume, sunt forţaţi să-şi părăsească regiunile sau ţările de origine.

Cele mai multe cazuri de acest gen se referă la Siria, afectată de războiul cu organizaţia teroristă Stat Islamic. În Siria, peste 7,6 milioane de oameni s-au mutat în alte regiuni ale ţării, iar 3,9 milioane de oameni au părăsit ţara. Pe următoarele două locuri în privinţa numărului de refugiaţi se înscriu Afganistanul şi Somalia.

Dintre refugiaţii proveniţi din Siria, cei mai mulţi ajung în Serbia după ce traversează Turcia şi Bulgaria.

Citeşte şi:  Un deputat Jobbik cere un GARD la frontiera Ungariei cu ROMÂNIA

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...

Opt persoane au murit într-un restaurant din Beirut în urma unui incendiu porvocat de explozia unei butelii de gaz

Un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz a ucis marţi cel puţin opt persoane într-un restaurant din capitala Libanului, Beirut, au informat...
Ultima oră
Pe aceeași temă