14.5 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialONU îl acuză pe Muammar Kadhafi de genocid

ONU îl acuză pe Muammar Kadhafi de genocid

Mai mulţi diplomaţi libieni acreditaţi la ONU au cerut, luni, armatei libiene să înlăture regimul lui Muammar Kadhafi, “un tiran” pe care îl acuză de genocid împotriva propriului popor, informează Mediafax.

Mai mulţi membri ai echipei diplomatice libiene, conduşi de adjunctul ambasadorului libian la ONU, Ibrahim Dabbashi, îl acuză pe Kadhafi că a făcut apel la mercenari străini pentru a reprima manifestaţiile şi cer închiderea spaţiului aerian libian.

Tiranul Muammar Kadhafi a demonstrat clar, prin fiii săi, nivelul de ignoranţă care îi caracterizează pe el şi pe copiii lui şi dispreţul faţă de Libia”, se arată într-un comunicat în limba arabă al diplomaţilor libieni.

Ei le cer militarilor libieni “indiferent de grad, să se organizeze şi să plece către Tripoli, pentru a tăia capul şarpelui”, şi avertizează asupra “masacrului fără precedent” din Libia, unde regimul reprimă violent manifestaţiile de stradă.

Diplomaţii libieni au cerut ţărilor din întreaga lume să nu îi acorde azil lui Kadhafi şi să urmărească toate transferurile de fonduri dinspre Libia.

Dabbashi a citit declaraţia la intrarea misiunii libiene la ONU, în apropierea unui portret al lui Muammar Kadhafi.

“Anunţăm clar că misiunea libiană (la ONU) este o misiune care aparţine poporului libian şi nu regimului. Regimul Kadhafi a început deja un genocid împotriva poporului libian”, a spus el, apreciind că liderul libian ar trebui judecat de Curtea Penală Internaţională.

În timpul intervenţiei, Ibrahim Dabbashi era înconjurat de alţi şase diplomaţi libieni, printre care nu se afla însă şi ambasadorul Abdurrahman Shalgham.

Dabbashi declarase luni că înlăturarea regimului de la Tripoli “nu este decât o chestiune de zile”.

“Muammar Kadhafi trebuie să plece cât mai repede”, a spus el.

Diplomaţii libieni au decis să se delimiteze de guvernul de la Tripoli “din cauza agresiunilor detestabile ale regimului împotriva poporului libian”, a declarat diplomatul Adam Tarbah, citat de Los Angeles Times. “Ştim că această acţiune ne pune în pericol familiile de acasă, dar ele se află oricum în pericol”, a adăugat el.

Seif al-Islam, fiul lui Muammar Kadhafi, a declarat duminică seară că regimul “va lupta până la ultimul glonţ” pentru a pune capăt manifestaţiilor. “A incitat la război civil (…) Este ruşinos”, a afirmat Tarbah.

Sute de persoane şi-au pierdut viaţa în confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine libiene , conform bilanţurilor anunţate de Human Rights Watch şi Federaţia Internaţional a Ligii Drepturilor Omului.

Cele mai citite

Staycation: 5 idei pentru o minivacanță în propriul oraș

Staycation este un concept nou din industria turistică, dar care capătă din ce în ce mai multă popularitate. Rezultatul a două cuvinte din limba...

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă