22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialONU îndeamnă Israelul să suspende colonizarea teritoriilor palestiniene

ONU îndeamnă Israelul să suspende colonizarea teritoriilor palestiniene

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a îndemnat, joi, Israelul să suspende colonizarea, după ce Guvernul israelian a anunţat proiecte privind construirea a peste 3.000 de locuinţe noi în teritoriile palestiniene ocupate, relatează AFP, conform Mediafax.

Ban Ki-moon s-a declarat "profund îngrijorat" de anunţul Guvernului condus de către Benjamin Netanyahu cu privire la construirea a peste 3.000 de locuinţe în Cisiordania şi Ierusalimul de Est ocupate, potrivit lui Stéphane Dujarric, un purtător de cuvânt.

"Aşa cum a afirmat ONU în mai multe rânduri, construirea de locuinţe noi în teritoriile ocupate este ilegală, conform dreptului internaţional", a subliniat el, citat în comunicat.

Ban Ki-moon îndeamnă cele două părţi "să evite să adopte măsuri unilaterale pe teren care vor reduce şansele ajungerii la un acord de pace".

"Secretarul general îndeamnă Israelul să ţină cont de îndemnurile comunităţii internaţionale cu privire la stoparea activităţilor de colonizare, să-şi respecte angajamentele" internaţionale şi "foaia de parcurs", a continuat Dujarric.

Israelul a relansat masiv colonizarea, joi, ca represalii faţă de instalarea unui Guvern palestinian de uniune, agreat de către comunitatea internaţională, provocând furia palstinienilor, care s-au adresat ONU.

Pentru prima dată în ultimii trei ani, palestinienii au intenţia să ceară Consiliului de Securitate al ONU o rezoluţie privind condamnarea colonizării israeliene.

Cele mai citite

Natalia Intotero: Vom asigura și în acest an câte 15000 de lei pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro

Programul naţional de fertilizare in vitro va continua și în anul 2024, deși acum câteva luni a fost în pericol din cauza lipsei banilor.  „...

Încă o ediție a Eurovision cu scandal. Reprezentantul Olandei a fost exclus

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producţie, au...

Prefect Prahova: Zona din jurul craterului de la Slănic dă semne de stabilizare

La fața locului încă se efectuează măsurători și expertize, iar din primele concluzii zona dă semne de stabilizare, afirmă prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă