10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialONU spune că slaba finanțare a programului OMS de luptă împotriva Zika...

ONU spune că slaba finanțare a programului OMS de luptă împotriva Zika poate compromite grav eforturile de stopare a virusului

ONU transmite că programul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de luptă împotriva epidemiei de Zika nu este finanţat decât în proporţie de 13 la sută, ceea ce compromite “grav” eforturile de stopare a răspândirii virusului, potrivit Agerpres

Această lipsă de fonduri nu va avea, însă, un impact major asupra Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro din această vară, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Nyka Alexander, pentru AFP. 

Agenţia ONU a respins săptămâna trecută apelul lansat de 150 de medici din întreaga lume pentru schimbarea datei sau a locului de desfăşurare a următoarelor Jocuri Olimpice, Brazilia fiind ţara cea mai afectată de izbucnirea epidemiei de Zika. 

OMS a estimat că mutarea Jocurilor Olimpice în altă parte nu schimbă radical riscul de răspândire a virusului în lume, dar a încurajat sportivii şi spectatorii să ia măsuri suplimentare de precauţie pentru a se proteja de ţânţarii vectori ai epidemiei. 

Organizaţia a recomandat femeilor însărcinate şi celor care îşi planifică să aibă un copil, să evite călătoriile în Brazilia. 

Virusul poate provoca microcefalie fetală (malformaţii ale cutiei craniene şi dezvoltarea incompletă a creierului), precum şi boli neurologice la adulţi, inclusiv sindromul Guillain-Barré. 

OMS a oferit consultanţă tehnică Ministerului brazilian al Sănătăţii pentru a face faţă crizei epidemiei de Zika care a contaminat un milion şi jumătate de persoane în Brazilia, începând cu anul 2015, a declarat Nyka Alexander. 

“Punerea în aplicare a orientărilor OMS este asigurată din alte surse de finanţare, între care guvernul brazilian” şi, prin urmare, problemele bugetare inerente ale ONU nu vor avea decât un impact limitat asupra derulării Jocurilor Olimpice”, a spus ea. Bugetul programului vizând Zika a fost evaluat la 15,9 milioane de euro. 

Acestea fiind spuse, este clar că posibilitatea ca OMS să sprijine cele 60 de ţări afectate de virusul Zika şi pe cele care se pregătesc să facă faţă în viitor contaminării va continua să fie grav compromisă dacă nu există o finanţare adecvată, a adăugat purtătorul de cuvânt al OMS. 

Principalele focare ale epidemiei de Zika se află în ţările Americii de Sud. Planul regional de luptă împotriva virusului evaluat la 7,3 milioane de euro de către Organizaţia Panamericană a Sănătăţii este finanţat în prezent în proporţie de 20 la sută, a precizat OMS într-un raport, mai notează AFP. 

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă