13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialONU suspectează Siria că a folosit arme chimice cu clor în aprilie

ONU suspectează Siria că a folosit arme chimice cu clor în aprilie

 În ultimul său raport comisia de anchetă internaţională a ONU a acuzat miercuri autorităţile siriene că ar fi utilizat arme chimice, "probabil cu clor", de opt ori în aprilie, în vestul Siriei, informează MediafaxComisia suspectează că Damascul a lansat explozibil îmbogăţit cu clor la Kafr Zeita, Al-Tamana'a şi la Tal Minnis (vest).

În acest raport, anchetatorii acuză Guvernul că a comis crime contra umanităţii şi crime de război. Grupările armate non-statale sunt de asemenea acuzate de crime de război.

Pe de altă parte, comisia a denunţat faptul că execuţiile publice ale unor civili în zilele de vineri, în zonele siriene aflate sub controlul grupării Statul Islamic, au devenit un "spectacol ordinar". Aceste execuţii sumare au ca scop "instalarea terorii în rândul populaţiei" şi să se asigure că aceasta se supune autorităţii grupării, adaugă comisia.

Conform raportului, insurgenţii islamişti încurajează şi adesea obligă populaţia să asiste la aceste execuţii. Majoritatea victimelor sunt bărbaţi, dar mai mulţi băieţi cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani au fost de asemenea executaţi, precum şi femei.

Comisia a fost mandatată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului să ancheteze şi să înregistreze toate încălcările dreptului internaţional legate de drepturile omului în Siria.

Cele mai citite

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă