14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialONU va trimite o misiune în Irak pentru a investiga crimele comise...

ONU va trimite o misiune în Irak pentru a investiga crimele comise de Statul Islamic

Consiliul ONU al Drepturilor Omului a decis luni, în unanimitate, să trimită o misiune care să ancheteze asupra atrocităţilor comise de către jihaişti din cadrul grupării Statul islamic (SI) în Irak, cu scopul de lupta împotriva impunităţii acestora, relatează Mediafax.

O rezoluţie în acest sens, cerută de către Bagdad, a fost adoptată în unanimitate de către cei 47 de membri ai Consiliului. ONU şi-a exprimat speranţa ca cei 11 anchetatori să fie prezenţi pe teren în câteva săptămâni, a declarat Rupert Colville, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR).

"Rapoartele pe care le-am primit relevă acte de o lipsă de umanitate inimaginabilă", a declarat Flavia Pansieri, adjuncta Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, citând asasinate ţintite, conversiuni cu forţa, răpiri, sclavia, tortura şi persecutarea sistematică din motive religioase sau etnice.

Începând de la 9 iunie insurgenţi sunniţi conduşi de către jihadişti ultraradicali din cadrul SI au preluat controlul asupra unor porţiuni vaste din teritoriul Irakului, multiplicând atrocităţile şi gonind prin înaintarea lor sute de mii de locuitori.

Potrivit ONU, care denunţă o "epurare etnică şi religioasă", membrii comunităţilor creştină, yazidi, shabak, turcomani, membri ai comunităţii kaka'e şi sabeeni se află printre cei care sunt "vizaţi în mod direct".

"Efectele acestui cnflict asupra copiilor sunt catastrofice", a denunţat Pansieri, deplorând recrutarea copiilor de către jihadişti. "Cei care au putut să scape au vorbit despre poziţionarea pe linii de front, despre utilizarea acestor copii ca scut, alţii au fost obligaţi să le dea sânge unor combatanţi răniţi", a adăugat ea.

"Diverse grupuri acţionează intenţionat împotriva dreptului umanitar şi internaţional, din motive etnice sau religioase. Este o crimă împotriva umanităţii", a conchis ea, denunţând totodată executarrea membrilor acestor grupări de către forţe de securitate irakiene şi miliţii anti-SI.

La rândul său, organizaţia nonguvernamentală (ONG) UN Watch şi-a exprimat regretul că anchetatorii nu vor avea misiunea să ancheteze şi asupra unor crime comise de către Guvernul irakian.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă