20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialOPEC și Rusia vor să ÎNGHEȚE producția de petrol

OPEC și Rusia vor să ÎNGHEȚE producția de petrol

Statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia şi alţi exportatori se vor reuni, în perioada 20 martie – 1 aprilie, pentru a discuta despre îngheţarea producţiei de ţiţei, a anunţat, vineri, ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, citat de agenţia EFE, informează Agerpres.

“Până acum, se amestecă diferite propuneri, de la 20 martie la 1 aprilie. Se analizează drept sediu Doha, Viena şi Rusia”, a declarat Novak, pentru presa locală. 

El a subliniat că Rusia este dispusă să participe la această reuniune, la care vor fi prezenţi atât membrii OPEC, cât şi ţări din afara cartelului, precum Kazahstan sau Azerbaidjan, cu mari rezerve de petrol şi gaze în Marea Caspică. 

Ministrul rus a subliniat că, momentan, eforturile comune ale ţărilor exportatoare pentru stabilizarea pieţei şi reducerea volatilităţii “dau rezultate”. 

De asemenea, acesta a anunţat că, în curând, va efectua o vizită în Iran, ţară în cazul căreia a afirmat recent că ar putea fi făcută o excepţie, deoarece abia şi-a reluat exporturile de petrol, după câţiva ani de sancţiuni. 

Novak, care întotdeauna a refuzat o posibilă diminuare a extracţiilor, aşa cum cerea Venezuela, a semnalat că 50 de dolari pe baril ar fi un preţ cu care exportatorii ar fi de acord, dar nu a exclus o posibilă revenire la 100 dolari/baril. 

Rusia, a cărei economie este în recesiune de la finele lui 2014, este dispusă să îngheţe producţia la nivelurile din ianuarie 2016, când acestea le-au depăşit cu 1,5% pe cele din 2015. 

Conform presei ruse, principalele companii petroliere din Rusia s-au arătat dispuse să sprijine propunerea de îngheţare a producţiei, dar, în schimb, cer ca Executivul să nu le crească impozitele. 

La mijlocul lui februarie, Rusia a ajuns la un pre-acord cu Arabia Saudită, Qatar şi Venezuela pentru îngheţarea producţiei la nivelurile din ianuarie 2016, pentru a frâna, astfel, căderea preţurilor la barilul de petrol, care, pe 11 februarie, a ajuns la 26 de dolari, cel mai scăzut preţ din ultimii circa 13 ani. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă