12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialOperaţiune antiteroristă maraton la Bruxelles

Operaţiune antiteroristă maraton la Bruxelles

Premierul belgian, Charles Michel, a anunţat continuarea operaţiunilor antiteroriste ale poliţiei, la câteva ore după o acţiune masivă a poliţiei belgo-franceză legată de atentatele din noiembrie din Paris. În timpul raidului, un suspect bănuit că are legături cu mişcarea jihadistă, înarmat cu kalaşnikov, a fost ucis.

Acțiunea a pornit ca o percheziţie în comuna bruxelleză Forest şi verificare a identităţii unor persoane care figurează în dosarul anchetei belgiene asupra atentatelor din Paris. Atunci, 11 persoane au fost inculpate în Belgia, ancheta demonstrând că atacurile au fost pregătite şi coordonate din Bruxelles. Opt din cei vizați se află în detenţie provizorie. Salah Abdeslam şi amicul său Mohamed Abrini, originari din cartierul bruxelez Molenbeek, sunt căutaţi activ zi şi noapte, a mai precizat Parchetul.

Premierul a cerut populaţiei „să rămână calmă“ şi miercuri după-amiază a avut loc o şedinţă a Consiliului naţional de securitate care reuneşte principalele ministere şi responsabilii serviciilor de securitate. În conferinţa de presă de miercuri dimineaţă, Parchetul belgian a oferit detaliile operaţiunii poliţiei de marţi din Forest. Suspectul ucis a fost identificat, fiind vorba de Belcaid Mohammed, un algerian născut la 9 iunie 1980 care locuia ilegal în Belgia. Percheziţia apartamentului din Forest s-a transformat într-un schimb de focuri, deşi era vorba de o simplă verificare. Ocupanţii apartamentului au deschis imediat focul contra poliţiei, unul dintre ei, Belcaid Mohammed a fost ucis de un trăgător de elită al unităţilor speciale chemate să dea asaltul, care a durat patru ore. Patru poliţişti au fost răniţi şi doi suspecţi au reuşit să fugă şi sunt căutaţi.

Doi suspecţi au fugit

Apartamentul din Forest era considerat „rece“ de către anchetatori, părea neocupat, apa şi curentul electric erau tăiate, şi ca atare poliţiştii trimişi să verifice nu erau numeroşi. Totuşi, era folosit de indivizi legaţi de grupuri teroriste, fiind descoperite numeroase muniţii, o carte despre salafism şi un drapel al Statului Islamic. Şi în apropiere au fost găsite o mitralieră kalaşnikov, două încărcătoare şi un veştmânt negru.

Potrivit surselor apropiate de anchetă, citate de Monde, locuinţa fusese închiriată de Mohammed Bakkali, unul din suspecţii identificaţi după atentatele din Paris. Un video descoperit la soţia lui a declanşat un val de panică acum câteva săptămâni: ea arăta venirile şi plecările unui înalt responsabil din sectorul nuclear belgian, lăsând să se creadă că există o ameninţare de atentat după posibila răpire a acestui inginer de la Centrul de studii nucleare din Mol. Înainte de 13 noiembrie, Bakkali închiriase alt apartament la Schaerbeek. Acolo au fost fabricate centurile explozive ale teroriştilor kamikaze care au lovit capitala Franţei. Cei doi care au fugit sunt fraţii Khalid şi Ibrahim El Bakraoui, în vârstă de 26 şi respectiv 30 de ani, cunoscuţi pentru fapte de banditism, unul dintre ei fiind căutat în cadrul anchetelor anti-teroriste. Ei au reuşit să fugă prin acoperiş, în pofida desfăşurării forţelor de ordine şi a instaurării unui perimetru de securitate care a inclus şcoli, creşe şi uzina Audi, aflate în apropiere. Autorităţile belgiene sunt convinse că anchetele lor sunt departe de a fi încheiate: „Bruxelles, cu haosul său urban, rămâne un biotop visat de oameni animaţi de intenţii rele“, scria ieri primul cotidian flamand, Het Laatste Nieuws. Iar Parchetul general care a stabilit o legătură clară între operaţiunile din Forest şi atentatele din Paris, arată că anchetele sale au antrenat până acum 100 de percheziţii, 58 de arestări şi aducerea la zi a 23 de dosare conexe.

Misterul „comandoului austriac“

Anchetatorii francezi au identificat doi doritori de azil cu paşapoarte siriene false, arestaţi în decembrie în Austria, într-un centru de refugiaţi din Salzburg. Ei au legătură cu autorii atentatelor din Paris şi Saint Denis, iar anchetatorii caută să determine cu precizie care a fost misiunea lor. Fac parte din al patrulea comando care a lovit Parisul în arondismentul 18, în seara de 13 noiembrie? Pregăteau alt atentat într-o ţară din Europa? Este vorba de un pakistanez şi un algerian, precizează Monde: Muhammad U., un pakistanez de 22 de ani care este artificier pentru grupări jihadiste apropiate de Al Qaeda în ţara sa şi Adel H., 28 de ani, algerian care s-a alăturat SI în februarie 2015. În telefonul mobil al lui Adel H. care declară că nu cunoaşte pe nimeni în Europa, anchetatorii au descoperit mai multe numere belgiene, italiene, engleze, spaniole, franceze şi germane. Iar pe 3 noiembrie, el a apelat un număr din Turcia care nu este necunoscut anchetatorilor. Numărul este descris de serviciile secrete ca fiind „în legătură cu membrii unei reţele de susţinere logistică a SI“ şi se află şi în repertoriul lui Omar D., un belgian apropiat de Abdelhamid Abaaoud, creierul presupus al atentatelor, arestat la Atena în ianuarie.

Parisul, din nou vizat

În Franţa, Direcţia generală pentru securitate internă (DGSI) a arestat patru persoane suspectate că pregăteau un atentat la Paris – doi fraţi de origine turcă, Aytac şi Ercan B., Youssef E., un islamist radical cunoscut de serviciile antitero şi prietena sa. Principalul suspect, Youssef E., 28 de ani, era arestat la domiciliu din 29 februarie în cadrul stării de urgenţă. În martie 2014, a fost condamnat la 5 ani de închisoare, dar a fost eliberat în octombrie 2015. În 2012 a fost interpelat pe aeroportul de lângă Saint-Etienne în timp ce se pregătea să ajungă în Siria, cu alţi doi tineri. La acea vreme era considerat „emirul grupului“ şi întreţinea legătura cu Omar Omsen, unul din principalii recrutori ai jihadului francez. Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a declarat că „Youssef E. este suspectat că este în contact cu Statul Islamic în Siria“. 

Capitala belgiană găzduieşte astăzi un important summit european, consacrat spinosului dosar al migraţiei.

100 de percheziţii, 58 de arestări şi 23 de dosare conexe au fost realizate în legătură cu atentatele de la Paris din noiembrie 2015.

 

Cele mai citite

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

Divina Revelație: Cele Zece Porunci de pe Muntele Sinai

Cele Zece Porunci, o listă de precepte religioase care, conform mai multor pasaje din Exod și Deuteronom, au fost revelate divin lui Moise pe...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...
Ultima oră
Pe aceeași temă