13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialOperațiunea de evacuare a civililor din Alep, îngreunată de o furtună de...

Operațiunea de evacuare a civililor din Alep, îngreunată de o furtună de zăpadă. Sirienii suferă de frig, de foame și de sete | FOTO + VIDEO

Evacuarea civililor și combatanților care doresc să părăsească orașul sirian Alep a fost îngreunată, miercuri seara, de o furtună de zăpadă. După perse patru ani de lupte, al doilea oraș ca mărime din Siria ar urma să fie preluat complet de regimul președintelui Bashar al-Assad, informează AFP, citat de Agerpres.

Joia trecută, aproximativ 30.000 de persoane au fost evacuate de joia trecută din reduta rebelă Alep pe care bombardamentele regimului au redus-o la ruine, conform unor noi cifre ale Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR). Potrivit organizației, toți răniții și bolnavii în stare critică au fost evacuați. Cu toate acestea, nu este încă disponibilă nicio estimare a numărului de persoane care au rămas în oraș.

Miercuri, autoritățile au continuat evacuările, în pofida furtunii de zăpadă. Începând din 15 decembrie, când a început evacuarea de civili și rebeli care doresc să plece din Alep, operațiunile se desfășoară într-un ritm neregulat din cauza problemelor logistice și a unor incidente.

„Autobuzele nu sunt încălzite. Pasagerii, femei, copii și persoane în vârstă, suferă de frig. Nu au nici hrană, nici apă”, a avertizat Ahmad al-Dbis, șeful unei unități de medici și voluntari care coordonează evacuările la Khan al-Assal, punct de primire în zona rebelă.

Acordul de evacuare a fost încheiat la 13 decembrie între rebeli și forțele guvernamentale sub egida Rusiei și Iranului, aliații regimului Assad, și a Turciei, care sprijină rebeliunea. Sprijinul militar rus și iranian a fost crucial pentru a inversa situația în favoarea regimului.

Declanșat în martie 2011 de reprimarea demonstrațiilor pașnice pro-democrație, conflictul sirian a devenit tot mai complex de-a lungul anilor, implicând multipli beligeranți susținuți de diferite puteri regionale și internaționale. Pierderea orașului Alep reprezintă o înfrângere majoră pentru rebeli, care au cucerit partea de est a metropolei în 2012, și cel mai important succes al puterii de la începutul războiului. Regimul lui Bashar al-Assad așteaptă încheierea evacuărilor pentru a anunța preluarea totală a orașului.

Bilanțul total al conflictului este de peste 310.000 de morți. De asemenea, peste jumătate din populație a părăsit țara, scrie AFP.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă