13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialOperaţiunea Raqqa, boicotată de Turcia

Operaţiunea Raqqa, boicotată de Turcia

Consilierii militari americani care susţin Forţele democratice siriene (FDS) pentru eliberarea fiefului Statului Islamic în Siria provoacă furia Ankarei.

Bătălia pentru Raqqa, bastion şi capitala organizaţiei teroriste Stat Islamic a fost lansată marţea trecută şi un reporter al Reuters a fotografiat militari americani alături de forţele kurde. În ofensivă, Forţele democratice siriene (FDS), compusă în majoritate din combatanţi kurzi, susţinuţi de consilieri militari americani, au avansat şi au preluat câteva localităţi din nordul oraşului. De sâmbătă, combatanţii s-au oprit, operaţiunea fiind confruntată cu câteva inconveniente militare şi diplomatice.

Statul Islamic s-a pregătit la rândul său pentru această bătălie – a săpat tunele de luni de zile şi a plasat explozibili pe drumul spre Raqqa, a decretat „stare de urgenţă“ şi împiedică plecarea locuitorilor din Raqqa, pe care îi foloseşte drept scut uman.

În plus, fotografiile reporterilor Reuters şi AFP au aprins fitilul unui butoi cu pulbere în relaţiile diplomatice deja tensionate între SUA şi Turcia. Mai mulţi soldaţi americani imortalizaţi în fotografii arborează pe uniforme insignele YPG (Unităţi de protecţie a poporului, combatanţi ai Partidului Uniunii democratice kurde – PYD), aripa siriană a PKK). Iritat, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a denunţat „ipocrizia“ şi „cele două măsuri” ale americanilor. „Este inadmisibil ca soldaţii SUA să folosească insigna unui grup terorist“. A venit şi reacţia preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan: „Cei care ne sunt aliaţi în NATO nu ar trebui să-şi desfăşoare militarii în Siria decoraţi cu insignele YPG“.

Asalt-surpriză

Spre deosebire de situaţia din Siria, operaţiunile militare din Irak  contra jihadiştilor SI înregistrează succese. Armata irakiană şi forţele de elită au intrat luni în Fallujah, ocupat de SI din 2014 şi transformat în bastion al jihadiştilor. Forţele irakiene au intrat în oraş din trei direcţii, iar ONU este îngrijorată pentru soarta civililor prinşi în luptele dure ce urmează în oraş pentru alungarea jihadiştilor.

În Irak, în afara ofensivei asupra Fallujah, SI face faţă în nord şi asaltului forţelor kurde irakiene, Peshmergas, susţinute de aviaţia coaliţiei internaţionale condusă de SUA. Luni, 5.500 de combatanţi Peshmergas au intrat în cartierul creştin din Mosul, scopul fiind eliberarea cartierului Qaraqosh, în mâinile „califatului“ Statului Islamic din 2014.

Este rezultatul unui atac-surpriză masiv contra Statului Islamic. Susţinuţi de loviturile aeriene ale coaliţiei, combatanţii Pesgmergas au declanşat asaltul în zori în cel mai mare secret la periferia oraşului Mosul, cel mai mare oraş controlat de SI din 2014. Este vorba de o primă etapă a recuceririi Mosul-ului. Scopul ofensivei a fost eliberarea Qaraqosh, oraş-simbol al martiriului creştinilor din Irak, golit de cei 75.000 de locuitori în ultimii doi ani. La 7 august 2014, SI a ocupat acest centru al Hamdaniyah, district limitrof la est de Mosul. „A fost apocalipsa“, îşi aminteşte Anis Benham, creştin din Qaraqosh şi profesor la universitatea din Hamdaniyah, în prezent refugiat în Erbil.

Planul Peshmergas şi al consilierilor militari străini este eliberarea localităţilor care aparţin kurzilor shabaks şi kakais, ocupate de SI şi utilizate de grupul terorist pentru lansarea atacurilor contra Erbil. Preşedintele Kurdistanului irakian, Masoud Barzani, a supervizat operaţiunea secretă. Există semne de întrebare dacă autorităţile acestei regiuni autonome din Irak vor reda Bagdadului teritoriile eliberate. Potrivit unui analist, aceste regiuni recucerite de la SI sunt „zone disputate între guvernul central şi Kurdistanul irakian. Popu­laţiile lor vor trebui să se pro­nunţe printr-un referendum, pentru a şti dacă ele rămân irakiene sau vor deveni kurde“.  

Cele mai citite

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă