11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialOperaţiuni de alungare a Statului Islamic

Operaţiuni de alungare a Statului Islamic

Jihadiştii grupului terorist sunt supuşi unei duble ofensive terestre şi aeriene contra fiefurilor din Irak şi Siria, cu susţinerea coaliţiei internaţionale condusă de Statele Unite.

Asalturile din Irak şi Siria contra jihadiştilor sunt cele mai importante de la anunţarea de către SI a „califatului“ autoproclamat în vara anului 2014 pe teritoriile ocupate în Irak şi Siria. Acestea sunt duse de forţe antrenate şi susţinute de SUA – trupe federale în Irak şi de coaliţia kurdo-arabă a Forţelor democratice siriene (FDS) în ţara vecină.

În noaptea de duminică spre luni, premierul irakian, Haider Al-Abadi, a anunţat lansarea ofensivei contra jihadiştilor Statului Islamic din jurul Fallujah, principalul lor fief în provincia sunnită Al Anbar. Unităţi de elită ale armatei irakiene au început ofensiva spre oraş. Înainte, locuitorilor li s-a cerut să fugă sau să posteze un drapel alb pe locuinţe pentru a evita să devină ţinte.

Poliţişti federali s-au alăturat unităţii antitero, diviziilor 8 şi 9 ale armatei şi miliţiilor forţei paraguvernamentale de mobilizare populară (MP, compusă din exilaţi din Fallujah). Surse din teren au anunţat că direcţia SI a părăsit oraşul, dar între 500 şi 700 de combatanţi, veniţi din tot Irakul şi din ţări arabe, erau încă în oraş înaintea începerii luptelor, printre cei 50.000 – 100.000 de locuitori, pe care îi folosesc drept scuturi umane.

Americanii, al căror ajutor este indispensabil, nu văd eliberarea Falluja ca pe un obiectiv strategic şi preferau concentrarea tuturor eforturilor asupra Mosul, „capitala“ SI. În schimb este o prioritate pentru Bagdad, autorităţile dorind îndepărtarea ameninţării atentatelor sinucigaşe în capitală. Şi, a mai trebuit tranşarea problemei rolului miliţiilor şiite din MP, detestate şi temute de populaţia sunnită din Anbar.

Forţele irakiene strâng încercuirea în jurul Fallujah, avansând în trei direcţii. Pentru expertul irakian Hicham al-Hachemi, „Fallujah este foarte important pentru SI“ pentru că dacă îl pierd „nu le mai rămân  decât zone deşertice până la frontiera siriană ca şi localităţile Rawa, Ana şiQaim“ în provincia Al-Anbar şi fiefurile lor s-ar reduce la Hawija şi Mosul în Irak, şi Raqqa în Siria.

Ofensiva din nordul Siriei

A doua zi după lansarea ofensivei contra Fallujah, a fost luată ca ţintă provincia Raqqa unde se află „capitala“ SI în Siria. „Forţele FDS au început ofensiva pentru eliberarea nordului provinciei Raqqa. Obiectivul nostru nu este eliberarea oraşului, ci a nordului provinciei“, a precizat purtătorul de cuvânt al FDS, Talal Sello, subliniind că au avut o acoperire aeriană din partea coaliţiei. Iar o sursă din cadrul Unităţilor de protecţie a poporului kurd (YPG) a declarat că forţele YPG „au primit arme americane şi trupe americane participă la lupte la sol“.

În timpul unei vizite efectuate sâmbătă în Siria, şeful forţelor americane în Orientul Mijlociu (Centcom), generalul Joe Votel, s-a întâlnit cu forţele speciale americane desfăşurate în nord-estul ţării şi lucrează cu combatanţii arabi sirieni şi cu responsabili ai FDS. Preluarea Raqqa reprezintă, alături de Fallujah şi Mosul în Irak, marele obiectiv al coaliţiei internaţionale contra Statului Islamic. „Este clar că dacă SUA vor eliminarea SI, trebuie atacat pe mai multe fronturi odată“, arată Fabrice Ba­lanche, expert în Siria la Washington Institute. „Tăierea rutei între Raqqa şi Mosul nu este dificlă astăzi. Şi va pune capăt mitului Statului Islamic trans­naţional, a mai adăugat expertul referindu-se la bastionul SI în nordul Irakului.  

Statul Islamic a chemat la atacuri contra SUA şi a Europei în timpul lunii Ramadanului, care începe în iunie, într-un nou mesaj audio ce pare destinat ridicării moralului adepţilor săi.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă