16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialOperațiuni de amploare pentru curățarea zonei de cianură, la Tianjin

Operațiuni de amploare pentru curățarea zonei de cianură, la Tianjin

Autoritățile chineze desfășoară, luni, operațiuni ample de înlăturare a câtorva sute de tone de cianură extrem de toxică în depozitul de la Tianjin, unde s-au produs săptămâna trecută exploziile, relatează Agerpres.

”Circa 700 de tone” de cianură de sodiu erau stocate în depozitul în care au avut loc explozii puternice în noaptea de miercuri spre joi, a confirmat la o conferință de presă He Shusheng, primarul adjunct al orașului Tianjin, metropolă aflată la 140 de kilometri de Beijing.

Citește și: Depozitele morţii din Tianjin

La fața locului se desfășoară ample operațiuni de curățare, ”extrem de dificile și delicate”, a spus oficialul chinez. Eforturile sunt îngreunate de prezența în apropierea locului de intervenție a 16.500 de containere pentru transportul maritim, existând teama ca ploile anunțate în cursul serii să favorizeze răspândirea în aer a cianurii toxice.

Firma care gestionează depozitul unde au avut loc exploziile, situat într-o zonă industrială din Tianjin, stoca o cantitate de cianură de sodiu de 30 de ori mai mare decât cea autorizată, a informat presa chineză. Echipele de intervenție au construit baraje de nisip și pământ în jurul zonei unde au avut loc deflagrațiile – 100.000 de metri pătrați -, pentru a evita orice scurgere de cianură și alte elemente poluante, a mai spus primarul adjunct.

Cianura de sodiu, care se prezintă sub forma unui praf cristalin, eliberează în anumite condiții cianură de hidrogen, un ”gaz extrem de toxic, asfixiant, ce acționează asupra capacității organismului de a folosi oxigenul” și care poate fi ”rapid mortal”, potrivit Centrului american pentru controlul bolilor.

Teste efectuate pe apele aflate în apropierea exploziilor au indicat sâmbătă niveluri de cianură de 27,4 ori mai mari decât ar fi normal, conform unor oficiali. Cianură de sodiu a fost depistată până la 1 kilometru de locul deflagrațiilor, dar nu în afara zonei izolate delimitate de autorități, au afirmat ei.

Locuințele aflate în apropiere au fost spulberate de explozii, zona devenind de nelocuit. Zeci de oameni ale căror apartamente se găseau la 600 de metri de locul dezastrului au cerut duminică ”un viitor curat” pentru copiii lor.

Citește și: China: 44 de morți, într-o EXPLOZIE care s-a văzut din spațiu

Bilanțul catastrofei, actualizat luni, a ajuns la 114 morți, iar 70 de persoane sunt date dispărute – unele putându-se afla printre cele peste 60 de corpuri neidentificate, au informat autoritățile. Peste 700 de persoane au fost spitalizate.

Organizația Greenpeace a anunțat duminică că a testat apele de suprafață din patru locuri din Tianjin și că nivelurile de cianură măsurate nu erau ridicate. Organizația a atras totuși atenția că nu este exclusă prezența altor produse periculoase și nici a unor contaminări ulterioare.

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-ao opus prin veto legii ‘influenţei străine’

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenţei străine', care a suscitat proteste masive în această...

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...
Ultima oră
Pe aceeași temă