9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialOrientul Mijlociu, aspirat de vârtejul jihadist

Orientul Mijlociu, aspirat de vârtejul jihadist

 

Întreaga zonă de la Iran la Mediterana se poate prăbuşi sub ofensiva Statului Islamic din Irak şi Siria – ISIS . Criza din Irak şi temerea de a vedea crearea de către jihadiştii ISIS a unui califat islamic, viitoare bază a terorismului, l-au împins pe preşedintele american spre Iran. Teheranul a preluat imediat iniţiativa şi a trimis în secret în Irak drone de supraveghere, material militar pentru trupele irakiene, pentru a lupta împotriva islamiştilor ISIS.

Emergenţa Statului Islamic în Irak şi Siria, componenta cea mai radicală şi violentă a coaliţiei sunnite, în ofensivă faţă de puterea şiită de la Bagdad, reprezintă, o cotitură pentru Orientul Mijlociu în special pentru implicaţiile regionale. Acţionând atât în Siria, cât şi în Irak, acest grup djihadist anunţă dorința de ştergere a frontierelor trasate în 1916 de britanicul Mark Sykes şi francezul Francois Picot, care au desenat contururile actualelor state arabe după prăbuşirea Imperiului Otoman. Grupul condus de Al-Baghdadi, care se declară rivalul lui Al-Zawahiri, succesorul lui Bin Laden în fruntea reţelei teroriste Al Qaeda, este considerat în prezent de către Occident ca fiind principala ameninţare. Muşcând din estul Siriei şi nord-vestul Irakului, acest „Sunnistan” sau „Djihadstan”, destinat să devină o bază a jihadului în toată regiunea, are ca efect imediat accelerarea dezintegrării Irakului cu un sud şiit, inclusiv Bagdadul (60% din populaţie), şi un Kurdistan (18%) deja independent din 1991. „Irakul este pe cale de dezintegrare şi guvernul central sau federal a pierdut orice control”, declară Massoud Barzani, preşedintele unui guvern regional kurd întotdeauna mai legat de Turcia.

Unda de şoc începe să atingă Libanul şi preşedintele american, Barack Obama, a evocat deschis „revărsarea asupra ţărilor aliate ca Iordania”. Iordania îşi securizează frontierele cu Irakul, alarmat de apropierea miliţiilor islamiste sunnite ale ISIS. Fidel aliat al SUA în regiune, Iordania a mobilizat tancuri, artilerie şi trupe de luptă pe frontiera de 180 km cu Irakul. Progresul spectacular al jihadiştilor în Irak îngrijorează Ammanul. Şi, într-o vizită oficială în Germania, regele Abdallah al II-lea a cerut susţinere internaţională pentru oprirea teroriştilor ISIS.

Experţii consideră că există riscul real al unei prăbuşiri a tuturor statelor arabe dintre Iran şi Mediterana. În acest haos, singurele puteri regionale stabile sunt Iranul, Arabia Saudită şi Turcia, ca şi Israelul, deşi statul evreu rămâne în afara acestui conflict. Războiul sunnito-şiit care face ravagii în Siria şi Irak a implicat mereu mai direct Teheranul şi Riadul. Pentru Iran, prima putere şiită, este vital să conserve un Irak „prieten” dominat de şiiţi, pentru că este pivotul central al unui „arc şiit” via Damasc cu regimul Bashar al-Assad şi Libanul, cu Hezbollah. Riadul se află într-o ecuaţie mai complexă. ISIS şi alte grupări similare au beneficiat de protectori financiari ca Arabia Saudită şi alte monarhii din Golf, nemulţumite de doctrina Obama care a lăsat câmp liber Iranului în ansamblul Orientului Mijlociu, arată Kendal Nezan, preşedintele Institutului kurd. Arabia Saudită, aliat al SUA este conştientă însă de pericolul care în final o va ameninţa.

Acţiuni secrete

Principalii actori ai crizei din Irak şi Siria sunt adesea atât aliaţi, cât şi antagonişti, lucrează împreună pe un front într-o zi, pentru în cea următoare să se afle în dispută. Astfel, SUA şi Iranul susţin guvernul asediat al premierului irakian Nouri al-Maliki, dar fiecare îşi priveşte acţiunile cu prudenţă, având în vedere că au loc pentru influenţă în regiune.

Responsabili americani au relevat pentru New York Times că Iranul a trimis în secret o mică flotilă de drone Ababil la baza aeriană Al-Rachid, din apropiere de Bagdad, şi pe acest aeroport a fost amplasat un centru de interceptare a comunicaţiilor ISIS. O duzină de membri ai forţei Qods, unitate de elită paramilitară iraniană, se află în Irak pentru consilierea comandanţilor irakieni, iar generalul Qassem Suleimani, comandantul Qods şi pionul secret al puterii de la Teheran, se află şi el la Bagdad. Iranul a pus în funcţie un pod aerian spre capitala irakiană, zilnic două zboruri transportând material militar şi alte furnituri spre Irak. Şi potrivit aceloraşi surse americane, Teheranul a masat 10 divizii ale armatei şi ale Forţei Qods la frontiera irakiană, pregătite să acţioneze dacă locurile sfinte şiite ar fi ameninţate.

Avioane siriene au lovit poziţiile ISIS la Al-Qaim, la frontiera irakiană, a declarat premierul Maliki pentru BBC.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă