15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialOsama ucis: Principalele atacuri ale organizaţiei teroriste al-Qaeda

Osama ucis: Principalele atacuri ale organizaţiei teroriste al-Qaeda

Organizaţia teoristă al-Qaeda s-a aflat în spatele multor atentate lansate contra ţărilor occidentale care s-au soldat cu mii de morţi. Principalul scop al acestei grupări a fost să destabilizeze Statele Unite şi pe aliaţii lor.

Pe 30 decembrie 2009 a avut loc un atac sinucigaş la o bază din Afganistan, ucigând şapte agenţi CIA şi un civil. Atacul este cel mai sângeros asupra agenţiei americane care a avut loc de la 11 septembrie, iar responsabil pentru atac a fost un agent dublu iordanian, despre care se crede că avea legătură cu al-Qaeda.

Pe 16 septembrie 2009 o maşină capcană a explodat la ambasada americană din Yemen, ucigând 16 persoane şi rănind alte patru. Cel puţin 25 de suspecţi au fost arestaţi în urma atacului.

Pe 26 noiembrie 2008 au avut loc mai multe atacuri în Mumbai, India. Au murit 190 de oameni şi 300 au fost rănite, iar ţintele au fost toate în zone frecventate de turişti, cum ar fi două hoteluri de cinci stele, un spital, o gară şi un cinema.

Pe 2 iunie 2008, al-Qaeda a revendicat atacul asupra ambasadei daneze din Pakistan. O maşină a explodat şi au murit şase persoane şi alte câteva au fost rănite. Mustafa Abu al-Yazid, un membru important al organizaţiei, a revendicat atacul, spunând că acesta a fost o reacţie la publicarea unor desene în presa daneză în care Profetul Mohamed a apărut caricaturizat.  

Pe 4 decembrie 2007 un atac asupra clădirii parlamentului din Bagdad, Irak a lăsat în urmă opt morţi, din care doi erau parlamentari irakieni. Atacul a fost revendicat de aripa Mesopotamiană a organizaţiei al-Qaeda. Tot atunci a mai avut loc un atac asupra podului Sarafiya care traversează râul Tigru.

Pe 11 decembrie 2007 au murit 60 de persoane în urma a două atacuri sinucigaşe lângă sediul ONU din Alger, Algeria. Bombele s-au succedat la câteva minute şi atacul terorist a fost revendicat de aripa magrebiană a al-Qaeda şi este considerat cel mai grav atac terorist din Algeria în ultimii 10 ani.

Pe 4 septembrie 2007 au murit 35 de persoane şi alte câteva sute au fost rănite într-un atac asupra unei clădiri guvernamentale în Alger, capitala Algeria şi a unei secţii de poliţie. O aripă islamistă magrebiană al-Qaeda a fost acuzată de acest atac.

Pe 7 iulie 2005 mai multe bombe au explodat în trei trenuri şi un autobuz londonez, în urma atacului au murit 52 de persoane.

În mai 2002, un automobil a explodat în faţa hotelului Karachi din Pakistan, ucigând 14 oameni, din care 11 erau cetăţeni francezi.

Pe 4 noiembrie 2002 o explozie dintr-o sinagogă antică din Tunisia a lăsat în urmă 17 morţi, din care 11 erau turişti germani.

Pe 11 septembrie 2001 a avut loc binecunoscutul atac asupra turnurilor gemene din New York, totodată primul atac terorist pe pământ american. Patru avioane americane au fost deturnate atunci în atac care a şi declanşat războiul din Afganistan şi războiul împotriva terorismului. 

Pe 12 octombrie 2000 a avut loc atentatul asupra vasului american de război USS Cole, ancorat în portul Aden din Yemen. În urma atacului au fost ucişi 17 soldaţi americani şi alţi 37 au fost răniţi. Principalii suspecţi au fost arestaţi, dar în aprilie 2003 zece suspecţi au evadat din închisoare, doi dintre ei fiind consideraţi organizatorii atacului.

Pe 8 august 1998 două ambasade americane au fost bombardate în Tanzania şi Kenia. 224 oameni şi-au pierdut viaţa în urma atacului, din care 12 erau cetăţeni americani.

În iunie 1996 un camion a explodat în complexul Khobar din Arabia Saudită, în urma atacului fiind ucişi 19 cetăţeni americani şi alte câteva sute rănite.

În octombrie 1993, mai mulţi soldaţi americani şi-au pierdut viaţa în Somalia, în urma prăbuşirii unui elicopter Black Hawk Down.

În atacul din 26 februarie 1993 asupra World Trade Center, New York, au murit şase persoane şi au fost rănite 1040. În anul 1995, militantul islamist Sheik Omar Abdel Rahman şi nouă alţi terorişti au fost condamnaţi sub acuzaţia de conspiraţie, iar în 1998 Ramzi Yousef, considerat creierul atentatului, a fost condamnatul principal al atentatului. În urma unei investigaţii desfăşurată în 1994 s-a constatat că atacul de la WTC face parte dintr-un plan amplu care mai conţine şi deturnarea unor avioane care ar urma să intre în sediile principale ala CIA.

 

Cele mai citite

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...

Clienții români ai armatei private a Lukoil

Rușii de la Lukoil desfășoară în România o ”armată privată” mascată sub forma unei companii de protecție și pază, Traun Guard HMS, fostă...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă