10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPactul secret al Turciei cu ISIS

Pactul secret al Turciei cu ISIS

Un document secret al guvernului federal german acuză guvernul turc că susţine grupuri islamiste din Orientul Mijlociu.

Documentul secret este un răspuns al guvernului de la Berlin la o întrebare oficială a grupului parlamentar Die Linke despre o eventuală susţinere oferită de Ankara grupurilor islamiste. „Începând cu 2011, în contextul islamizării doctrinei politice a Ankarei, Turcia a devenit principala platformă de susţinere a grupurilor islamiste din Orientul Mijlociu“, arată documentul, potrivit postului  ARD şi DiePresse.com. Actul evocă „afinitatea ideologică“ a regimului lui Erdogan şi a formaţiunii sale, la putere, Partidul pentru Dreptate şi Dezvoltare (AKP) cu mişcarea egipteană Fraţii Musulmani, cu organizaţia islamistă Hamas, care controlează teritoriul palestinian Gaza, şi cu grupuri islamiste din Siria. Dezvăluirile riscă să amplifice tensiunile dintre Turcia şi UE.

Criticile aduse de Bruxelles preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru represiunea dură declanşată în ţară după puciul eşuat din 15 iulie contra eventualilor suspecţi de implicare în lovitura de stat dejucat, dar şi împotriva disidenţilor şi criticilor puterii, l-au determinat pe liderul de la Ankara să acuze europenii că susţin terorismul. Mai mult, şantajează Bruxellesul că dacă nu ridică vizele pentru turci până în octombrie va lăsa refugiaţii sirieni şi afgani să vină din nou în Europa. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat Turcia împotriva condamnărilor exagerate ale suspecţilor de implicare în puciul eşuat. Berlinul doreşte să menţină Turcia ca pe un partener important în criza refugiaţilor.

Ajutor financiar şi logistic

Noi dovezi dezvăluie că guvernul turc, sub preşedinţia lui Erdogan, furnizează în secret susţinere militară directă şi susţinere financiară şi logistică organizaţiei ISIS, deşi pretinde că luptă împotriva reţelei teroriste. Pactul secret dintre Turcia şi ISIS a fost expus de membri care se află în spatele valului de atacuri revendicate de ISIS.

Mărturia unui terorist ISIS, capturat de combatanţii peshmergas kurzi, recunoscuţi ca forţa cea mai eficientă în teren faţă de organizaţia jihadistă, a fost redată de două agenţii de presă kurde – Agenţia siriano-kurdă Harvar News (ANHA), cu baza în Kurdistanul sirian şi de Agenţia turco-kurdă Ajansa Nuceyan un Firate (ANF News) cu sediul social la Amsterdam. Site-urile sunt blocate în ­Turcia.

Interviul cu combatantul ISIS dezvăluie că forţele mili­tare şi de securitate turce faci­litează operaţiunile ISIS în Siria, ca şi atacurile teroriste ale organizaţiei în interiorul ­Turciei. Noua mărturie coroborează declaraţii asemă­nătoare făcute de foşti membri şi de membri activi ai ISIS şi datele surselor serviciilor secrete occidentale şi din Orientul Mijlociu. Şi totuşi, Turcia ­este membru important al NATO.

Mărturii ale combatanţilor jihadişti

Yildiz, un cetăţean turc ce s-a alăturat grupului jihadist în Siria, în 2014, a participat la atentate comise în Turcia şi a declarat pentru ANHA că principalii membri ISIS turci se deplasează liber între Turcia şi Siria pentru că unii dintre ei lucrează pentru serviciile secrete turce. Avant-posturile frontaliere sunt sistematic lăsate goale de forţele de securitate turce, la ore definite, pentru a permite grupurilor de 20-30 de combatanţi ai ISIS să treacă frontiera fără să fie detectaţi, a declarat Yildiz. „Există un acord între Turcia şi ISIS. Turcia susţine ISIS pentru că organizaţia constituie o ameninţare pentru kurzi şi poate fi folosită împotriva lor. Armata turcă avea linii de comunicaţii deschise cu ISIS în timpul invaziilor din Mossul, în Irak, în 2014. Yildiz a mai declarat că obiectivul principal al Turciei în susţinerea ISIS este de utilizare a grupului ca pe un meterez geopolitic împotriva creşterii puterii politice şi militare a grupărilor kurde. ISIS are o prezenţă masivă în Turcia, „la Istanbul, Ankara, Konya şi în toate oraşele kurde, dar Antep a fost ales ca bază centrală“.

Protecţie turcă

Profesorul Anne Speckhard de la Universitatea din Georgetown, specialist în factorii psihosociali în radicalizare, consultant în terorism pentru Pentagon, şi Ahmet Yayla, membru eminent al luptei împotriva terorismului şi şeful direcţiei din Poliţia naţională pentru prevenirea crimei, au publicat luna trecută cartea „ISIS, istoria internă a califatului terorist“. Autorii explică faptul că protecţia turcă a ISIS este un secret în sânul reţelei terorii. „În pofida afirmaţiilor lui Erdogan, care spune că se bate împotriva ISIS, dovezile indică că el a fost şi continuă să fie profund complice, permiţând ISIS să transporte prin Turcia nu numai recruţi, dar şi arme şi furnituri“. O acunzătoare cu documente ISIA, descoperită în 2014 de forţele kurde a furnizat dovezi documentare că luptă­torii ISIS se deplasau liber peste frontiera turco-siriană cu ajutorul firmelor private. Combatanţii ISIS vin în Turcia şi pentru a se trata în spitale sau să se odihnească în staţiuni liniştite.

Anul trecut, un înalt responsabil occidental a confirmat că Turcia ajută şi alte grupuri jihadiste, inclusiv Ahrar al-Sham şi Jabhat al-Nusra, filiala Al Qaeda în Siria.

Anul trecut, media au acordat o atenţie specială comerţului ilicit cu petrol brut furat de ISIS. Rusia a strigat şi ea la un moment dat că prin Turcia trecea ilegal petrolul ISIS. Surse politice şi din serviciile secrete înalt plasate în Turcia şi în Irak confirmă că autorităţile turce au susţinut activ vânzările de petrol ale ISIS. Vara trecută, Mehmet Ali Ediboglu, deputat al primului partid de opoziţie, Partidul republican al poporului, a estimat vânzările de petrol ale organizaţiei jihadiste la circa 800 milioane dolari. 

Imamul Gülen, rezident în SUA şi acuzat că a organizat puciul – eşuat – de luna trecută, a fost condamnat de justiţia turcă la două pedepse cu închisoare pe viaţă şi la o pedeapsă suplimentară de 1.900 ani de detenţie.

Celebrare noi dovezi dezvăluie că guvernul turc furnizează în secret susţinere militară directă şi susţinere financiară şi logistică organizaţiei ISIS.        

Cele mai citite

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...
Ultima oră
Pe aceeași temă