5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPalestinienii cer ONU să determine Israelului să renunţe la colonizare

Palestinienii cer ONU să determine Israelului să renunţe la colonizare

Palestinienii cer ONU să determine Israelului să renunţe la colonizarea estului Ierusalimului.

"Trebuie să cerem Israelului, puterea ocupantă, să înceteze imediat şi definitiv activităţile ilegale de colonizare în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv în Ierusalimul de Est", a declarat în faţa Consiliului de Securitate al ONU ambasadorul palestinian, Riyadh Mansour, scrie Mediafax.

Cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate, care s-au reunit de urgenţă miercuri la solicitarea Iordaniei, nu prevăd adoptarea unui proiect de rezoluţie şi nici a unei declaraţii.

Exprimându-se în faţa Consiliului, secretarul general adjunct al ONU pentru Afaceri Politice, americanul Jeffrey Feltman, a apreciat că trimiterea de colonişti în teritoriile palestiniene constituie o "încălcare a dreptului internaţional" şi contravine soluţiei a două state.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-a declarat "îngrijorat" de recentele proiecte ale Israelului care, potrivit lui Feltman, "ridică îndoieli serioase cu privire la angajamentul Israelului de a realiza o pace durabilă".

Ministrul britanic însărcinat cu Orientul Mijlociu Tobias Ellwood a "condamnat", într-un comunicat, procesul israelian de colonizare. Potrivit lui, acest proces "face ca să fie şi mai dificil de a ajunge la o soluţie a două state" şi de a apăra Israelul de cei care îl acuză că nu este "serios în (negocierile) de pace".

Israelul a anunţat luni că accelerează proiectul de construcţie a 1.000 de locuinţe în Ierusalimul de Est, tensionând şi mai mult atmosfera în partea palestiniană a oraşului, anexată şi ocupată.

Palestinienii, care vor să facă din Ierusalimul de Est capitala statului la care aspiră, au avertizat că o astfel de acţiune ar putea declanşa "o explozie" a violenţelor.

"Riscul unei explozii necontrolate a violenţelor nu poate fi îndepărat", a avertizat ambasadorul francez la ONU, François Delattre, care a îndemnat Israelul să renunţe la acest "proiect ilegal din perspectiva dreptului internaţional".

Ambasadorul Israelului, Ron Prosor, a negat că proiectele de colonizare pot pune în pericol eforturile pentru pace şi a acuzat Naţiunile Unite că joacă un "rol secundar" într-o "campanie" palestiniană vizând "calomnierea" ţării sale.

Anunţul privind construcţia a noi locuinţe în Ierusalimul de Est a provocat "furie" în cadrul administraţiei americane, mai scrie Mediafax.

Uniunea Europeană a evocat, la rândul său, posibilitatea adoptării unor sancţiuni dacă Israelului va continua procesul de colonizare, dar Benjamin Netanyahu a rămas inflexibil.

"Nu voi face nicio concesie care ar pune în pericol ţara noastră", a spus premierul israelian, miercuri, în faţa Parlamentului.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă