13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialPanama va aprofunda dialogul cu Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE),...

Panama va aprofunda dialogul cu Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), ca urmare a scandalului global de evaziune fiscală

Panama promite să aprofundeze dialogul cu Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind schimburile de informaţii fiscale, în contextul scandalului „Panama Papers”, a declarat, joi, vicepreşedintele şi ministru de Externe panamez, Isabel De Saint Malo, într-un interviu pentru agenţia France Presse, informează Agerpres.

„Conversaţia a fost bună şi am concluzionat că vom stabili un dialog la nivel tehnic între Panama şi OCDE privind schimbul de informaţii” fiscale, a declarat Isabel De Saint Malo, la o zi după discuția cu Secretarul General al OCDE, Angel Gurria.

Isabel De Saint Malo a mai precizat că a stabilit cu Angel Gurria să mențină dialogul „flexibil”. 

Interviul cu vicepreşedintele panamez survine în contextul în care instituţii media din întreaga lume participă la dezvăluirile privind o vastă reţea de evaziune fiscală, prezentând liste cu numele clienţilor cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca. 11,5 milioane de documente ale acestui cabinet de avocatură au ajuns în mâinile jurnaliştilor. De la primele dezvăluiri ale unor instituţii media membre ale consorţiului de investigaţie ICIJ, statul Panama este pus la zid din cauza legislaţiei sale permisive pentru schemele fiscale offshore şi pentru atitudinea care merge împotriva tendinţei mondiale de a căuta o mai mare transparenţă fiscală. 

Astfel, De Saint Malo a mai spus că Panama a făcut „paşi importanţi şi indiscutabili în reformarea normelor şi legislaţiei”, adăugând că își dorește ca experții „să poată examina practicile” panameze, să facă recomandări.

„Guvernul panamez are zero toleranţă faţă de nereguli (…) şi este ferm angajat în domeniul transparenţei financiare”, a mai spus ea. 

Statul Panama este criticat şi pentru refuzul de a pune în practică schimbul automat de informaţii fiscale între ţări, creat recent sub impulsul OCDE, instituţie care administrează acest dosar. Oficialul a explicat că sistemul financiar din Panama s-a schimbat în ultimul timp, „însă orice proces are propria sa dinamică”.

„Panama va continua în această direcţie, aşa cum a făcut-o şi înainte de apariţia” aşa-numitelor ‘Panama Papers”, a adăugat oficialul politic. 

 

Cele mai citite

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă