12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPapa Francisc, discurs dur despre pedofilie în fața episcopilor americani

Papa Francisc, discurs dur despre pedofilie în fața episcopilor americani

Papa Francisc le-a cerut miercuri episcopilor americani, reuniţi în catedrala Sfântul Matei din Washington, ca “infracţiunile” de pedofilie care au cutremurat Biserica americană să nu se mai repete niciodată, relatează Mediafax

“Ştiu cum este de întipărită în voi rana ultimilor ani şi v-am susţinut în angajamentul vostru generos de a vindeca victimele (…) şi de a continua să depuneţi eforturi astfel încât asemenea infracţiuni să nu se mai repete niciodată”, a spus el.

Asociaţia Snap, care apără victimele acestor abuzuri comise de preoţi, a “criticat” într-un comunicat “laşitatea” responsabililor Bisericii Catolice americane, dintre care mulţi au închis ochii în faţa acestor aspecte.

Organizaţia a denunţat utilizarea de către papă a cuvântului “curaj” la adresa episcopilor. Papa Francisc le-a spus acestora din urmă că este “conştient de curajul” pe care ei l-au avut atunci când “au înfruntat momente obscure” în parcursul lor ecleziastic, “fără teamă de autocritici”.

Pentru Snap, “aproape fără excepţie, episcopii au demonstrat laşitate şi lipsă de respect, şi ei continuă încă astăzi”. Scandalul preoţilor pedofili a marcat perioada anilor 1980, discreditând Biserica americană.

Zeci de mii de copii şi adolescenţi au fost abuzaţi sexual de către preoţi şi alţi membri ai clerului, iar anumiţi episcopi au închis ochii şi i-au protejat pe preoţii acuzaţi de abuz.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă