16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialPapa Francisc, îngrijorat de mişcările separatiste din Europa

Papa Francisc, îngrijorat de mişcările separatiste din Europa

Papa Francisc este îngrijorat de amploarea mișcărilor separatiste în Europa, în contextul în care în Scoția și Catalonia sunt prevăzute referendumuri de autodeterminare în lunile următoare, relatează AFP, potrivit Mediafax.

"Orice diviziune mă îngrijorează", a afirmat Papa, într-un interviu acordat cotidianului catalan La Vanguardia şi publicat vineri.

El subliniază diferenţa între independenţa fostelor colonii care se emancipează, ca în ţările din America Latină, şi separatismul ca cel din fosta Iugoslavie.

"Evident că există popoare care au culturi atât de diferite, încât chiar şi cu lipici este dificil să le ţii laolaltă. Cazul Iugoslaviei este foarte clar dar mă întreb dacă este la fel de clar în alte cazuri, la alte popoare care până în prezent au fost împreună", adaugă el.

"Trebuie văzut de la caz la caz. Scoţia, Padania (Italia), Catalonia. Sunt cazuri care pot fi juste şi cazuri care nu ar fi, dar sciziunea unei naţiuni fără un trecut de unitate forţată trebuie tratată cu grijă", a avertizat el.

Scoţienii sunt chemaţi să se pronunţe, la 18 septembrie, asupra independenţei faţă de restul Marii Britanii, în cadrul unui referendum stabilit de comun acord între Londra şi regiune.

În Catalonia, Guvernul regional vrea să organizeze un referendum de autodeterminare la 9 noiembrie, în pofida opoziţiei Madridului.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

Rușii presează și avansează în regiunea Harkov din Ucraina

Forţele ruse au început o operaţiune ofensivă de-a lungul graniţei ruso-ucrainene din nordul regiunii Harkov şi au obţinut câştiguri tactice semnificative, conform antena3.ro. Lupte grele...

VIDEO. Mesajul lui Mbappe. Francezul a anunțat oficial că va părăsi PSG. “Este ultimul meu an”

După șase ani de activitate la Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe (25 de ani) a luat decizia de a pleca. Speculațiile din presa internațională s-au...
Ultima oră
Pe aceeași temă