16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO: Vizita Papei Francisc pe insula Lesbos s-a încheiat. Trei...

FOTO + VIDEO: Vizita Papei Francisc pe insula Lesbos s-a încheiat. Trei familii de refugiați au plecat la Vatican cu Suveranul Pontif

UPDATE 15.47: Papa Francisc şi-a încheiat vizita pe insula elenă Lesbos şi a decolat spre Roma în jurul orei locale 12.15 GMT. Papa a luat cu el și trei familii de refugiați sirieni de confesiune musulmană, care vor fi cazaţi la Vatican, au precizat agențiile Reuters şi France Presse, citate de Agerpres.

Papa a dorit să facă un gest de bun venit în ceea ce priveşte migranţii, însoţind în avionul său spre Roma trei familii de refugiaţi din Siria, 12 persoane din total, între care şase copii”, se arată într-o declaraţie emisă de Vatican. 

Două familii sunt originare din Damasc şi cealaltă din Deir Azzor, din teritoriile ocupate de organizaţia Stat Islamic, mai precizează Vaticanul.

UPDATE 15: 27: „Refugiaţii nu sunt numere, ci persoane: sunt chipuri, poveşti de viaţă şi trebuie să fie trataţi ca atare”, a spus Papa Francisc într-un discurs adresat populaţiei în portul Mytilene de pe insula elenă Lesbos, potrivit Agerpres.

Într-o rugăciune comună cu patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului şi arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei şi al Întregii Grecii, suveranul pontif a amintit că „noi suntem toţi migranţi”. Apoi cei trei demnitari religioşi au aruncat în apă coroane de flori, ca un omagiu adus miilor de migranţi care şi-au pierdut viaţa în mare, relatează AFP. 

UPDATE 14.08: Papa Francisc a ajuns în portul Mytilene.

UPDATE 13.16: Papa Francisc le-a transmis migranţilor din tabăra Moria că nu sunt singuri, potrivit Agerpres.

“Astăzi am vrut să fiu alături de voi. Vreau să vă spun că nu sunteţi singuri”, le-a spus Suveranul Pontif.

Mai mult, el a precizat că scopul vizitei este să atragă atenția „asupa acestei grave crize umanitare şi a pleda pentru soluţionarea ei”.

UPDATE 12.35: Papa Francisc vede vizita de pe insula Lesbos drept un semnal de alarmă asupra celei mai grave crize umanitare cu care Europa se confruntă după cel de-al Doilea Război Mondial. Totodată, prin vizita sa, Suveranul Pontif speră și să le reamintească oamenilor valorile creştine, dar şi să exercite presiuni asupra liderilor politici pentru a găsi o soluţie demnă la această situaţie, consideră analiștii citaţi de presa internaţională, potrivit News.ro.

Astfel, Directorul institutului de studii europene Jacques Delors, Yves Bertoncini, a declarat că Papa Francisc se va întâlni cu solicitanții de azil pentru a aminti că „ei sunt victime și nu amenințări”, iar apoi „le va cere europenilor să se întoarcă la ceea ce reprezintă identitatea lor creştină: deschiderea faţă de alţii”.

Potrivit acestuia, Papa privește „dezolat și adesea sever Europa” pentru că este primul Suveran Pontif din afara Europei. În condiţiile în care multe ţări din Europa Centrală, precum Polonia, unde Biserica Catolică este foarte influentă, se opun vehement primirii imigranţilor, „Papa speră să să dea un exemplu”, a conchis Bertoncini.

Pe de altă parte, secretarul general al Comisiei Episcopatelor Comunităţii Europene (COMECE), Patrick Daly, consideră că vizita va fi una cu conotaţii politice puternice, „pentru că vine în contextul unei decizii luate de Comunitatea Europeană cu Turcia, pentru a gestiona mai bine fluxul migratoriu către Europa”, relatează RCF.

UPDATE 11.54: Zeci de refugiaţi, care nu se află printre cei selectaţi să se îl întâlnească pe Papa Francisc pe Insula Lesbos, s-au adunat şi agită pancarte improvizate, în speranţa de a-l vedea pe Suveranul Pontif, relatează AP, citat de News.ro.

UPDATE 11.52: Papa Francisc şi-a exprimat dorinţa de a se întoarce la Vatican cu refugiaţi de pe insula grecească Lesbos, a declarat organismul grec de coordonare a politicii de migraţie (Somp) pentru AFP, informează Agerpres.

Ei aparţin unor „grupuri vulnerabile” şi „au sosit în Lesbos înainte de intrarea în vigoare a acordului UE-Turcia”, ce deschide calea pentru preluarea migranţilor de către această ţară vecină cu Grecia, a declarat Somp, fără a da mai multe detalii. 

Potrivit televiziunii publice ERT, este vorba de trei familii care locuiesc în tabăra Kara Tepe şi care au fost selectate prin tragere la sorţi. Agenţia spaniolă de presă EFE scrie că sunt zece refugiaţi, membri ai unor familii monoparentale, mame cu copii şi persoane cu dizabilităţi şi probleme de sănătate. După cum a transmis agenţia de ştiri greacă NAMA, citată de EFE, papa a cerut vineri să poată face această acţiune simbolică.

UPDATE 11.28: Papa Francisc a ajuns în tabăra Moria din insula Lesbos, unde dă mâna cu refugiații. 

UPDATE 10.20: Papa Francisc a ajuns, sâmbătă dimineața, la Mytilene. El a fost așteptat de Alexis Tsipras. Aterizarea a avut loc cu 15 minute mai devreme faţă de program, conform France Presse, citat de Agerpres.

„„Este o călătorie puţin diferită de altele. O călătorie marcată de tristeţe (…). Ne vom întâlni cu cel mai grav dezastru umanitar de la al Doilea Război Mondial “, a declarat papa pentru presă în timpul zborului.

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat că vizita Papei Francisc pe Insula Lesbos este un eveniment istoric şi o oportunitate importantă în vederea atragerii atenţiei asupra nevoii de a găsi o rută legală către Europa a celor care fug din calea războaielor, potrivit AP, citat de News.ro.

O barcă gonflabilă la bordul căreia se aflau 41 de refugiați sirieni și irakieni a fost interceptată, sâmbătă dimineață, de către Agenţia europeană pentru protecţia frontierelor externe Frontex în largul coastelor Insulei elene Lesbos, cu doar câteva ore înainte de sosirea Papei Francisc în taberele de refugiați de pe insulă.

—————

Papa Francisc merge, sâmbătă, pe insula elenă Lesbos, unde va transmite un mesaj de solidaritate față de imigranți, informează AFP, citat de Agerpres.

Astfel, Suveranul Pontif este așteptat să ajungă în capitala insulei, Mytilene, la ora 10.20 (07.20 GMT), unde va fi întâmpinat de premierul grec Alexis Tsipras. La coborârea din avion, el se va întâlni și cu principalele sale două gazde ale zilei, Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului care exercită un primat onorific în cadrul patriarhiilor ortodoxe, şi Ieronim, arhiepiscopul ortodox al Atenei şi al întregii Grecii. 

Cele trei feţe bisericeşti se vor deplasa cu un microbuz la „hotspot”-ul Moria, o tabără de primire din mijlocul dealurilor plantate cu măslini, în care se află închişi circa 3.000 de imigranţi în condiţii extrem de dificile, potrivit organizaţiilor umanitare. Ajunşi la Lesbos după intrarea în vigoare, la 20 martie, a acordului dintre Uniunea Europeană şi Ankara, imigranţii ar urma să fie trimişi înapoi în Turcia, cu excepţia situaţiei ipotetice în care ar fi acceptată cererea lor de azil în Grecia. 

Citește și: Papa Francisc face apel la unanimitate şi la ”repartizarea mai echitabilă a sarcinilor” privind distribuirea refugiaţilor în Europa

În tabără, cei trei responsabili religioşi se vor întâlni cu zeci de minori, majoritatea neînsoţiţi, în prezent închişi, apoi se vor deplasa într-un cort pentru a se întâlni cu circa 250 de imigranţi reprezentativi pentru diferite situaţii. După discursuri scurte, cei trei oficiali religioşi se vor deplasa într-un container special amenajat, una din multele carcase metalice care constituie principalele spaţii de cazare din tabără, pentru a lua masa cu opt imigranţi şi trei traducători. 

Papa, patriarhul şi arhiepiscopul se vor urca din nou în microbuz la ora 13.30 (10.30 GMT) pentru a se deplasa la sediul Gărzii de Coastă din portul Mytilene, pentru o întâlnire cu locuitori din Lesbos, precum şi cu o comunitate mică de catolici din insulele din jur. Scurta ntâlnire se va încheia cu o rugăciune pentru victimele migraţiei, în memoria cărora cei trei vor lansa fiecare o coroană de flori în Marea Mediterană. 

Citește și: Bunăvoinţa, terapie recomandată de Papa Francisc pentru îngrijirea bolnavilor

Papa va pleca înapoi spre Roma la ora 15.15 (12.15 GMT). Potrivit purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, „este vorba de o vizită strict umanitară şi ecumenică, nu politică”.

Anul trecut, peste jumătate de milion de imigranţi au trecut prin Lesbos, iar în acest an în insulă au debarcat deja aproape 90.000 de persoane, dintre care peste o treime copii, potrivit ONU. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă