17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialParadisurile fiscale americane, revizuite

Paradisurile fiscale americane, revizuite

La primarele din Delaware care au avut loc ieri, cei doi favoriţi pentru alegerile prezidențiale s-au simţit ca acasă – ambii au firme înmatriculate în acest stat, considerat paradis fiscal în SUA.

Ironia sorţii face ca cei doi adversari politici, unul democrat, altul republican, să împărtăşească aceeaşi adresă: 1209 North Orange Street în Wilmington, potrivit Guardian. Desigur că nu sunt singurii. În acest imobil din cărămidă galbenă sunt găzduite 285.000 de societăţi, iar Donald Trump şi Hillary Clinton sunt în compania Apple, American Airlines, Coca-Cola sau Walmart. Societăţi care fac parte din cele 50 mari grupuri americane care potrivit Oxfam America deţin peste 1.600 de filiale în paradisuri fiscale, totalizând 1.400 miliarde dolari.

Delaware este beneficiarul regulilor stricte privind secretul afacerilor de o simplitate fără egal în înregistrarea unei societăţi şi neimpozitarea pe veniturile non-fizice generate în afara acestui stat. Motive pentru care Delaware deţine peste un milion de societăţi la cei 935.000 de locuitori, potrivit Institut on Taxation and Economic Policy. Printre ele, ZFS Holdings LLC, societate înregistrată de Hillary Clinton în februarie 2013, la o săptămână după ce a părăsit Departamentul de Stat şi care dispune de 16 milioane dolari, câştigaţi din conferinţe pentru mari întreprinderi şi drepturi de autor. Soţul ei, Bill, a recurs la aceeaşi operaţie în 2008 cu societatea JC LLC. Hillary Clinton a promis că dacă va fi aleasă preşedinte, va lupta „contra paradisurilor foiscale şi a faliilor din lume exploatate de super-bogaţi, în Panama şi alte zone“.

Trump, din cele 515 societăţi pe care le deţine, 378 sunt înmatriculate în Delaware. O cifră pe care a evocat-o vineri 22 aprilie la un miting în Harrington, Delaware. „Asta înseamnă că vă plătesc mulţi bani. Nu mă simt vinovat“. Candidatul republican nu a precizat dacă aceste înmatriculări în Delaware îi permit să plătească impozite mai mici decât în statul New York.

Deţinerea unei adrese în acest stat nu este ilegală, dar în contextul electoral actual şi al scandalului „Panama Papers“, situaţia fiscală a candidaţilor va fi studiată cu lupa. 

Administraţia Oama pregăteşte o reglementare pentru a pune capăt regimului fiscal opac al statului Delaware şi al altor state americane considerate paradisuri fiscale, potrivit lui Robert Stack, secretar  adjunct al Trezoreriei.

Cele mai citite

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă