6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialParchetul din Polonia a deschis o anchetă împotriva președintelui Tribunalului Constituțional

Parchetul din Polonia a deschis o anchetă împotriva președintelui Tribunalului Constituțional

Parchetul din Polonia a anunțat joi că a început o anchetă împotriva președintelui Tribunalului Constituțional, Andrzej Rzeplinski, aflat în conflict deschis cu guvernul conservator de la Varșovia, relatează AFP și Reuters citate de Agerpres.

Ancheta a fost deschisă pentru “neglijență sau abuz de putere” de către președintele Tribunalului care continuă să nu permită unui număr de trei judecători numiți de majoritatea conservatoare din Parlament să se pronunțe în anumite dosare”, a declarat un purtător de cuvânt al parchetului, Ireneusz Kunert.

Andrzej Rzeplinski riscă o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Această anchetă pare să se înscrie într-o serie de încercări ale partidului conservator Dreptate și Justiție (PiS) a lui Jaroslaw Kaczynski de a schimba regulile de funcționare ale instanței a cărui rol este de a asigura conformitatea legilor cu Constituția. Potrivit verdictului Tribunalului, numirea celor trei judecători nu este legitimă.

Șeful Tribunalului Constituțional, Andrzej Rzeplinski, a declarat pentru agenția de știri PAP că ancheta este o “încercare incompetentă” de a se încălca independența sistemului judiciar.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă