12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPărinții unei fetițe bolnave incurabil cer o ”moarte demnă” pentru copilă. Ce...

Părinții unei fetițe bolnave incurabil cer o ”moarte demnă” pentru copilă. Ce au decis medicii

După ce părinții unei fete de 12 ani, care suferă de o boală degenerativă ireversibilă, au cerut medicilor să îi acorde o ”moarte demnă”, doctorii Spitalului Universitar din Santiago de Compostela au decis să îi întrerupă alimentaţia artificială, potrivit Mediafax

Sănătatea copilei s-a înrăutăţit în ultimele zile, după cum susţine familia ei şi echipa de medici care o îngrijeşte. Medicii spitalului – care până acum au refuzat să recunoască “suferinţa gravă” pe care fetiţa o îndura potrivit părinţilor, respingând petiţia privind deconectarea de la sonda care o menţinea în viaţă – şi-au asumat luni gravitatea stării acesteia.

Serviciul de Pediatrie al spitalului a atribuit “schimbărilor clinice de ultimă oră” privind sănătatea fetiţei modificarea de poziţie pentru a da curs retragerii alimentaţiei artificiale şi începerea sedării, informează publicaţia El Mundo.

Părinţii s-au întâlnit luni la prânz cu judecătorul pentru a-i prezenta detalii privind starea minorei, cu scopul de a obţine autorizaţia de a o lăsa să “moară demn”. Este vorba despre o recunoaştere, potrivit unor surse apropiate cazului, că sănătatea fetei a involuat cum se temea familia.

Referitor de cazul micuţei de 12 ani bolnavă în fază terminală, pentru care părinţii au încercat timp de trei luni să obţină sedarea şi retragerea sondei pentru alimentarea artificială, ministrul spaniol al Sănătăţii, Alfonso Alonso, a declarat că Spania nu are nevoie de o lege privind “moartea demnă”. Alonso a precizat că actuala lege de autonomie a pacientului “conţine deja garanţiile suficiente” pentru ca acesta “să nu primească tratamentul” dacă nu doreşte; să primească îngrijirile paliative” şi să nu fie supus “cruzimii terapeutice”, informează El Pais.

Cu toate acestea, cazul fetei nu a avut o soluţie simplă. Medicii Spitalului Clinic din Santiago nu doreau să răspundă cererilor părinţilor copilei de a-i retrage sonda care o menţinea în viaţă, fiind nevoie de intervenţia unui judecător în două rânduri.

Cazul copilei a generat în Spania o dezbatere privind cererile de a pune capăt unei vieţi atunci când persoana suferă de o boală incurabilă. La nivel naţional, în Spania Codul Penal interzice eutanasia activă şi sinuciderea asistată şi se bazează din anul 2002 pe Legea privind Autonomia pacientului și drepturile și obligațiile în materie de informare şi documentare clinică, în care se recunoaşte drept principiu de bază “demnitatea persoanei şi respectul autonomiei voinţei sale”.

Cele mai citite

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă