22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialParis: Francezii care se întorc din Siria şi Irak ar putea fi...

Paris: Francezii care se întorc din Siria şi Irak ar putea fi plasați în arest la domiciliu

Guvernul de la Paris vrea să impună “condiții de supraveghere drastice”, cum ar fi “arestul la domiciliu”, pentru cetăţenii francezi care se întorc din Siria sau din Irak, a declarat, luni seara, o sursă guvernamentală, citată de AFP, scrie Agerpres. 

Executivul vrea ca acești francezi, potențial implicați în “filiere jihadiste siriano-irakiene”, să fie în orice caz suspuși în prealabil unei “vize de întoarcere” pentru a reveni pe teritoriul național, a precizat aceeași sursă, subliniind că “a crea acest dispozitiv și aceste obligații presupune în parte revizuirea Constituției”. 

Președintele francez, François Hollande, a anunțat luni senatorilor și deputaților reuniți la Palatul Versailles că le va fi supusă atenției o revizuire a Constituției “cât mai curând posibil” pentru a permite puterii publice “să acționeze contra terorismului de război”. 

Această revizuire a Constituției “va crea un regim civil de stare de criză, care să permită punerea în aplicare a unor măsuri excepționale, aducând exercitării libertăților publice numai restricții absolut necesare garantării securității naționale”, a mai informat sursa guvernamentală. 

“Aceste măsuri trebuie să fie adaptate la caracteristicile specifice ale amenințării teroriste, mai ales durata sa” și “vor putea merge dincolo de ce este prevăzut în prezent de legea” privind starea de urgență, a adăugat sursa. 

Franța furnizează importante contingente de jihadiști organizației Statul Islamic, care a revendicat atentatele sângeroase comise vineri seară la Paris: 571 de francezi sau rezidenți se află în Irak și Siria, 245 au revenit de acolo, iar 141 și-au pierdut viața în luptele din regiune, potrivit ultimelor estimări oficiale. 

Cele mai citite

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Max Verstappen obține a 59-a victorie din cariera sa în Campionatului Mondial de Formula 1

Pilotul olandez Max Verstappen, reprezentând echipa Red Bull, a câștigat Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna, desfășurat duminică la Imola, Italia. Aceasta reprezintă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă