24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Ceremonii discrete la Paris, la un an de la sângeroasele atacuri...

FOTO+VIDEO. Ceremonii discrete la Paris, la un an de la sângeroasele atacuri jihadiste, soldate cu 130 de morți și peste 360 de răniți. Bataclan se redeschide pentru prima oară de la atentate, cu un concert Sting

Duminică dimineață au avut loc mai multe ceremonii de comemorare a victimelor multiplului atac terrorist de la 13 noiembrie 2015. Toate ceremoniile de comemorare au fost conduse de președintele Francois Hollande și de primarul parizian Anne Hidalgo.

„Pentru a respecta dorința familiilor, ceremoniile vor fi foarte discrete”, se arăta într-un comunicat al Palatului Elysee. Plăcicomemorative au fost depuse la Stade de France, precum și la cele șase localuri vizate de jihadiști – Le Petit Cambodge, Le Carillon, Cafe Bonne Biere, La Casa Nostra, La Belle Equipe si Comptoir Voltaire.

 

Francezii au fost rugați să lase o lumânare aprinsă în fața ferestrelor pentru a aminti de cele mai violente atacuri din istoria Franței, care au vizat sala de concerte Bataclan, șase localuri  precum și Stade de France, unde avea loc un meci între echipele naționale ale Franței și Germaniei. Duminică, Franța joacă o partidă cu Suedia, la care asistă și președintele Francois Hollande.

 

Cel mai important tribut pentru victimele atentatelor va avea loc duminică în sala de concerte Bataclan. Acolo, 90 de tineri au fost masacrați de jihadiști, în timp ce asistau la un concert al trupei Eagles of Death Metal. Bataclan se redeschide pentru prima dată pentru comemorarea  atacurilor, cu un concert Sting.

 

Nu va exista nicio ceremonie oficială, însa redeschiderea sălii este privită ca cel mai potrivit omagiu pentru cei care și-au pierdut viața în urmă cu un an și totodată trimite un mesaj că Parisul nu se teme de teroriști. Toate biletele s-au vândut în doar  jumătate de oră de la punerea în vânzare, iar cele mai multe au fost achiziționate de rudele victimelor de la Bataclan.

Cum s-au desfășurat tragicele evenimente

Prima explozie a avut loc în faţa stadionului Stade de France, acolo unde se juca o partidă amicală, Franţa-Germania. Un bărbat suspect, căruia nu i s-a permis intrarea pe stadion, și-a detonat vesta cu explozibil. Pe lângă terorist, şi-a mai pierdut viaţa şi un suporter, aflat în apropierea acestuia. O a doua explozie a avut loc la o altă poartă a stadionului, ceea ce a determinat securitatea președintelui să ia decizia ca acesta să fie evacuat. Al treilea terorist s-a aruncat în aer în apropierea unui fast-food din Saint-Denise. Meciul a fost oprit, jucătorii au intrat la cabine, iar spectatorii au pătruns pe gazon pînă cînd pericolul a fost înlăturat. 

Cinci minute mai tîrziu, în apropiere de Place de la Republique, într-o zonă intens circulată, teroriștii au deschis focul asupra oamenilor din jur. De la barul Le Carillon, teroriştii au traversat strada şi au pătruns într-un alt local, unde au ucis 11 persoane. S-au urcat apoi într-o maşină şi s-au îndreptat către o altă cafenea, unde au ucis cinci persoane. Împușcăturile sporadice au făcut încă 19 victime în diverse locuri. Abia apoi a urmat masacrul de la Bataclan.

Un sinucigaş s-a aruncat în aer în apropierea teatrului Bataclan, acolo unde avea loc un concert, la care erau prezenţi 1.500 de oameni! Dintre aceştia, 90 au murit, iar alţii au fost grav răniţi. 

 

 

Cele mai citite

De la Palatul Victoria la Înalta Poartă. “Sultanul” Erdogan, unul dintre cei mai vechi lideri europeni, l-a primit pe premierul Ciolacu

După ce, acum o lună, l-a primit pe vicepreședintele Turciei, Cevdet Yılmaz, la București, premierul Marcel Ciolacu a fost primit, în ziua de 21...

Stația STB Drumul Mătăsii funcționează pe alt amplasament

Stația de autobuz „Drumul Mătăsii” funcționează pe alt amplasament, anunță Societatea de Transport București (STB). “Începând de astăzi, 21.05.2024, de la ora 11:00, stația de...

Președintele Klaus Iohannis vizitează miercuri Parcul Național „Piatra Craiului”

Președintele României, Klaus Iohannis, va vizita miercuri, 22 mai 2024, Parcul Național „Piatra Craiului”, cu prilejul Zilei Internaționale a Biodiversității și în marja Zilei...
Ultima oră
Pe aceeași temă