9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialParlamentul britanic decide, miercuri, dacă va autoriza Guvernul May să declanșeze procedura...

Parlamentul britanic decide, miercuri, dacă va autoriza Guvernul May să declanșeze procedura de Brexit

Deputații britanici votează, miercuri, dacă să autorizeze Guvernul Theresei May să activeze procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit AFP, citat de Mediafax.

Timp de trei zile, aleșii britanici au dezbătut aproximativ 140 de pagini de amendamente. Proiectul de lege ar conferi premierului Theresa May competențele de a lansa procedura de divorț de Europa, la șapte luni și jumătate după referendumul la care majoritatea britanicilor a votat pentru separarea de UE.

Proiectul de lege, înaintat Parlamentului, după ce guvernul a fost constrâns de către Curtea Supremă de Justiție în luna ianuarie să ceară votul forului legislativ pentru declanșarea procedurii de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, va fi apoi examinat de Camera Lorzilor. În caz de amendament, documentul se va întoarce la deputați.

Adoptarea definitivă a textului nu va interveni decât peste câteva săptămâni, dar Theresa May a reiterat că ea va declanșa înainte de 31 martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa doi ani de negocieri de ieșire din UE. Pentru a reprima orice revoltă în rândurile majorității conservatoare, primul ministru a promis, marți, că Parlamentul se va pronunța privind condițiile Brexit înainte de rezultatul final al negocierilor între Londra și Bruxelles. Dar guvernul a avertizat totodată că o respingere a termenilor Brexit de către deputați nu va împiedica în niciun caz ieșirea Marii Britanii din UE.

Marți seara, deputații au respins cu 326 de voturi contra 293 un amendament al opoziției laburiste care dorește ca Parlamentul să acorde un veritabil drept de veto asupra viitorului acord între Londra și Bruxelles.

Luni, în aceeași preocupare pentru a evita orice rebeliune în rândul aleșilor conservatori, Theresa May a avertizat deputații tentați să voteze în favoarea anumitor amendamente privind reducerea marjei de manevră a guvernului. „Mesajul este clar și se adresează tuturor: nu a venit timpul de a bloca voința poporului britanic”, a spus ea în fața Camerei Comunelor, în timp ce unii dintre aleșii majorității sunt îngrijorați față de perspectiva ca Regatul Unit să părăsească piața unică europeană.

Cu toate acestea, în cazul în care mai mult de două treimi din deputați s-au opus Brexit în timpul campaniei pentru referendumul din 23 iunie, majoritatea dintre ei cred acum dificil de a se opune voinței alegătorilor, care au votat în proporție de de 52% pentru ieșirea din UE.

Cele mai citite
00:01:00

China emite cea mai severă avertizare pentru ploi torențiale după inundații devastatoare

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate în sudul Chinei din cauza ploilor abundente și a inundațiilor mortale, guvernul emițând marți cea mai înaltă...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

Parlamentul European consideră exploatarea maternităţii surogat o eurocrimă

Noua directivă împotriva traficului de fiinţe umane şi a protecţiei victimelor acoperă şi căsătoriile forţate şi adopţiile ilegale, potrivit actualitate.org. Parlamentul European: exploatarea maternităţii surogat...
Ultima oră
Pe aceeași temă