12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialParlamentul de la Chișinău a decis neutralitatea permanentă a Republicii Moldova

Parlamentul de la Chișinău a decis neutralitatea permanentă a Republicii Moldova

Parlamentul de la Chişinău a votat o Declaraţie privind ‘inviolabilitatea suveranităţii, independenţei şi neutralităţii permanente a Republicii Moldova’, relatează presa din Republica Moldova, citată de Agerpres.

În acest moment, Republica Moldova este una dintre țările membre ale Parteneriatului pentru Pace cu NATO, dar acest statut nu duce, obligatoriu, la integrarea cu drepturi depline în Alianța Atlantică.

Proiectul controversatei declaraţii, propus încă de săptămâna trecută de facţiunea comunistă, a fost votat, joi, de 62 deputaţi (dintr-un total de 101) din cadrul partidelor Comunist, Socialist şi Democrat, precum şi de către cei 14 transfugi ex-comunişti. 

Acest proiectul a provocat atunci dezbateri aprinse în legislativul de la Chişinău, motiv pentru care nu a fost supus la vot, din lipsă de cvorum. 

Prin această declaraţie se doreşte ca parlamentul moldovean ‘să confirme devotamentul faţă de principiul constituţional care stabileşte că Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil, să reitereze statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova, să depună toate eforturile pentru menţinerea şi consolidarea statalităţii Republicii Moldova’. 

Iniţiativa comuniştilor a fost criticată de liberali şi liberali-democraţi care le-au sugerat autorilor că prin acelaşi document ar fi trebuit să ceară şi retragerea armatei ruse din Transnistria, teritoriu al Republicii Moldova, dacă tot se doreşte respectarea neutralităţii. 

Dimpotrivă, democraţii – la guvernare la Chişinău – l-au susţinut, motivându-şi decizia prin faptul că proiectul declaraţiei este scris într-un limbaj neutru şi echilibrat. 

‘Este o temă importantă pentru Republica Moldova. Guvernul este obligat să ia măsuri ca să consolideze statalitatea ţării. Parlamentul ar trebui să dea un mesaj clar populaţiei pentru a sprijini acest text’, a declarat atunci preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov. 

Republica Moldova trebuie să adere la NATO, iar clasa politică şi populaţia trebuie să înţeleagă că statutul de neutralitate al Republicii Moldova este o piatră de moară legată de picioarele noastre, declara recent ministrul moldovean al apărării (liberal), Anatol Şalaru. ‘Partidele politice trebuie să înţeleagă că declaraţiile anti-NATO sunt învechite, lupta anti-NATO nu mai aduce voturi. Viaţa îi va convinge că altă soluţie nu există’, afirmase el într-o declaraţie citată de Moldova.org. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă