14.8 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialParlamentul de la Kiev a aprobat demisia Guvernului Ucrainei. Viitorul premier este...

Parlamentul de la Kiev a aprobat demisia Guvernului Ucrainei. Viitorul premier este un apropiat al președintelui Poroşenko

Rada Supremă (Parlamentul) de la Kiev a aprobat, joi, demisia premierului ucrainean Arseni Iaţeniuk şi candidatura noului prim-ministru, Volodimir Groisman, informează agențiile internaționale citate de Agerpres.

Deputații au luat aceste decizii cu o majoritate de 257 de voturi dintr-un necesar de 226.

Numirea în postul de premier a lui Volodimir Groisman, un apropiat al preşedintelui Petro Poroşenko, deschide calea pentru un nou guvern, într-o încercare de a se pune capăt crizei politice în Ucraina şi de deblocare a ajutorului occidental pentru această ţară, afectată de un conflict armat şi de criză economică. 

‘Vă voi arăta ce înseamnă să conduci cu adevărat o ţară’, a promis Groisman, înainte de votarea candidaturii sale la funcţia de premier. ‘Cred că astăzi este foarte important să restabilim încrederea cetăţenilor ucraineni în autorităţi. Dar vreau să subliniez că fiecare dintre noi trebuie să fie pe deplin responsabil de aceasta’, a mai spus Groisman, care îi succede în funcţie prooccidentalului Iaţeniuk, dar care a fost criticat pentru lentoarea reformelor şi scandaluri de corupţie. 

Înainte de vot, Groisman (38 de ani), care devine astfel cel mai tânăr premier din istoria Ucrainei, a promis să ‘accelereze reformele europene’ şi lupta împotriva corupţiei, pe care le-a menţionat printre principalele ‘ameninţări’ pentru această fostă republică sovietică. 

‘Jur că acest guvern nu va arăta niciun fel de toleranţă faţă de corupţie’, a lansat el. ‘Jur să servesc poporul ucrainean, astfel încât nici vouă, nici poporului, nici preşedintelui să nu le fie ruşine de munca mea’, a declarat el în faţa deputaţilor. 

Cu puţin timp înainte de vot, preşedintele Poroşenko a dat asigurări că noul cabinet va continua politica ‘integrării europene’. 

El a subliniat, de asemenea, necesitatea ca noul guvern să obţină reluarea ajutorului financiar din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), crucial pentru ţară, care a fost suspendat de mai mult timp, în parte din cauza crizei politice, în condiţiile în care activitatea guvernului fusese de facto blocată după o moţiune de cenzură eşuată în luna februarie. 

‘Trebuie să trecem de la strategia de supravieţuire, absolut justificată în anii 2014-2015, la strategia de creştere accelerată’, a spus preşedintele Ucrainei. 

Noul preşedinte al parlamentului ar urma să devină Andrii Parubii, liderul Frontului Popular, conform deciziei luate cu o zi în urmă de coaliţia majoritară din parlament. 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...

Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, disensiuni cu premierul Netanyahu pe tema administrării Gaza

Într-un gest public rar care ilustrează diviziunile privind direcția campaniei militare în cadrul cabinetului de război al Israelului, ministrul apărării Yoav Gallant l-a îndemnat...
Ultima oră
Pe aceeași temă