15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialParlamentul European: Refugiaţii NU sunt terorişti

Parlamentul European: Refugiaţii NU sunt terorişti

Eurodeputaţii cer să nu se mai pună "semnul egal" între refugiaţi şi terorişti, anunţă un comunicat al Biroului de Informare din Bucureşti al Parlamentului European.

"Discursul politic plin de emfază care pune semnul egal între refugiați și teroriști nu face decât să stimuleze ura și deziluzia care îi inspiră pe cei care se alătură grupurilor teroriste", au spus deputații în dezbaterea de miercuri. În opinia lor, statele UE ar trebui să întărească securitatea prin creşterea cooperării în domeniul schimbului de date și intelligence, precum şi prin investiţii în capacitățile și tehnologia necesare pentru combaterea terorismului.

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a deschis sesiunea condamnând atacurile teroriste din Tunisia de marți. ”În cursul a două săptămâni, teroriștii au atacat în Beirut, Paris, Damasc și Tunis, și de fiecare dată a fost durere. Suntem toți îngrijorați, dar vom continua să luptăm (…) împreună cu aliații noștri”, a mai spus Schulz.

”Cooperarea europeană trebuie să se întărească și să evolueze”, a spus Nicolas Schmit în numele președinției Consiliului. Referitor la concluziile Consiliului UE pentru justiție și afaceri interne din 20 noiembrie, Schmit i-a asigurat pe deputați că ”principiul director va fi Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale”, atunci când vor fi luate măsuri anti-teroriste.

”Trebuie să fim alături de Republica Franceză (…) Republica Franceză este și republica noastră”, a spus Președintele Comisiei Jean-Claude Juncker. ”Nu cred că trebuie să punem semnul egal între refugiați, azilanți și migranți pe de-o parte și teroriști pe de alta (…)Cei care au făcut aceste atacuri în Paris sunt aceiași cu cei care îi forțează pe nefericiții și nenorocoșii acestei planete să fugă”, a mai spus el.

”Gândurile noastre trebuie să meargă întâi către victime și familiile lor”, nu către teroriști, a spus liderul grupului PPE Manfred Weber (DE), subliniind că este ”inadmisibil” să se spună că refugiații care vin în Europa sunt teroriști – de fapt, ei sunt ”victime ale terorismului”. ”Avem nevoie de PNR, să progresăm în ceea ce privește Europolul, directiva privind protecția datelor, limitarea finanțărilor pentru terorism și legislația privind stocarea datelor”, a mai spus el, subliniind nevoia de acțiune, nu numai de cuvinte. 

Liderul S&D Gianni Pittella (IT) a promis că ”Europa nu va permită să fie schimbată de terorism”. ”Acesta nu trebuie să fie 11 septembrie al Europei”, a avertizat el, subliniind că Europa trebuie să fie unită, să preia inițiativa și să investească în servicii de intelligence ”deștepte”. ”Vom lucra pentru a ajunge la un acord privind propunerea PNR până la sfârșitul anului”, a asigurat el. 

”Solidaritatea noastră trebuie să fie cu poporul Franței, Tunisiei și cu toate celelalte victime ale Daesh”, a spus liderul ECR Syed Kamall (UK). ”Trebuie să fim împreună și să le arătăm (teroriștilor) că nu vor învinge”, a mai spus el adăugând că ”dacă de fiecare dată când ne atacă noi ne erodăm libertățile, nu vor mai exista libertăți pe care să le apărăm”.

”Teroriștii nu cunosc granițe, dar poliția și serviciile noastre de intelligence încă da”, a spus liderul ALDE Guy Verhofstadt (BE). ”Dacă trebuie să alegem între suveranitate și securitate, aș alege securitatea”, a mai spus el. Privind propunerea PNR, el a spus ”Avem nevoie de un anumit tip de schimb obligatoriu de informații (…) un front comun pentru a învinge Daesh (…) și o agenție europeană de intelligence”.

”Să nu repetăm greșeala de la 9/11: teroare împotriva terorismului (…) nu a distrus rădăcinile terorismului, în Afganistan sau în altă parte”, a spus Gabriele Zimmer (GUE/NGL, DE). Pentru Verzi/ALE, Philippe Lamberts (BE) a susținut că societățile noastre nu au nevoie de supraveghere generalizată, ci de un mai bun schimb de informații între serviciile naționale.

Paul Nuttall (UK), în numele grupului EFDD a susținut "suprimarea Wahhabism-ului saudit" și abolirea libertății de mișcare în spațiul Schengen. Liderul grupului ENF Marine Le Pen (FR) a învinovățit ”austeritatea impusă” pentru tăierile bugetelor pentru armată și poliție în Franța.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă