18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialParlamentul European amână pentru anul 2017 votul pentru ratificarea tratatului CETA, dintre...

Parlamentul European amână pentru anul 2017 votul pentru ratificarea tratatului CETA, dintre UE și Canada

Votul Parlamentului European privind tratatul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), necesar pentru aplicarea provizorie a acestui acord și care era programat pentru luna decembrie, va fi amânat pentru începutul anului viitor, au anunțat surse europene citate de AFP, informează Agerpres.

Votul se va desfășura în ianuarie sau, cel mai probabil, în februarie, ca urmare a solicitării venite din partea a trei comisii din PE, care au cerut mai mult timp pentru a studia documentul ce numără circa 1.600 de pagini, a declarat Jaume Duch Guillot, purtător de cuvânt al PE.

Respectivele trei comisii (pentru Mediu, Ocuparea Forței de Muncă și Transporturi) trebuie să-și dea avizul pentru acest acord, iar aceste avize vor fi ‘adoptate foarte rapid’, a mai spus el.

Însă, conform unei alte surse, amânarea ar fi fost cerută de fapt de grupul socialist din PE, după ce unii eurodeputați din acest grup au semnat o propunere de rezoluție prin care se cere contestarea acordului CETA la Curtea de Justiție a UE. Potrivit aceleiași surse, după înaintarea acestei rezoluții s-a ajuns la un compromis între europarlamentari, și anume să se prelungească termenul de examinare a acordului în schimbul respingerii rezoluției în plen, lucru care de altfel s-a și întâmplat miercuri.

‘Parlamentul joacă un joc puțin tulbure’, a comentat pe marginea acestei situații un diplomat european. ‘Răbdarea canadienilor are limite: ei au descoperit Namur (capitala Valoniei) și nu ar fi bine să facă prea multe drumuri și la Strasbourg’, a adăugat acesta ironic, aluzie la negocierile tensionate în urma cărora s-a reușit cu greu obținerea acordului regiunii belgiene Valonia.

Acordul CETA ar trebui să intre în vigoare cu titlu provizoriu începând din data de 17 februarie 2017, după ratificarea sa de către Parlamentul European și de cel canadian.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Partidul AUR susține că este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția

Politicianul Dan Tanasă, purtător de cuvânt al AUR, susține că partidul său este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția, Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Un...

Rectorul Universității din București limitează numărul notelor de 9 și 10 ce pot fi acordate studenților

În facultățile Universității din București (UB), la programele de studii de nivel licență, nu se vor putea acorda mai puțin de 5% și nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă