10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialParlamentul Turciei a aprobat prelungirea cu trei luni a stării de urgență,...

Parlamentul Turciei a aprobat prelungirea cu trei luni a stării de urgență, la două zile după referendumul care a extins puterea președintelui Erdogan

Parlamentul de la Ankara a aprobat marți, la două zile după referendumul care extinde prerogativele președintelui Recep Tayyip Erdogan, prelungirea cu încă trei luni a stării de urgență în Turcia, informează presa internațională citată de Agerpres.

Starea de urgență a fost declarată în Turcia după puciul eșuat de la mijlocul lunii iulie 2016.

Consiliul național de securitate, apoi cabinetul de miniștri au aprobat luni seară prelungirea stării de urgență, ce urma să expire miercuri.

Marți, parlamentul dominat de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan a validat această măsură.

Starea de urgență, impusă pe 20 iulie, a mai fost prelungită în lunile octombrie și ianuarie.

Mai mult de 47.000 de persoane au fost arestate și peste 100.000 concediate ori suspendate din serviciul civil sau militar în această perioadă, măsurile declanșând critici puternice din partea statelor occidentale.

Prelungirea stării de urgență 'va pune în pericol suplimentar drepturile omului și statul de drept, care au fost deja grav afectate în Turcia', a avertizat organizația Human Rights Watch (HRW), într-un comunicat emis înainte de reunirea parlamentului de la Ankara.

Duminică seara, președintele Erdogan a revendicat victoria la referendumul privind reforma constituțională care îi acordă puteri sporite și reduce rolul legislativului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă