11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialPartidul lui ERDOGAN va fi din nou majoritar în Parlamentul Turciei

Partidul lui ERDOGAN va fi din nou majoritar în Parlamentul Turciei

Înaltul Consiliu Electoral din Turcia a validat, joi, rezultatele alegerilor legislative anticipate desfășurate la 1 noiembrie, informează Agerpres.

Rezultatul validat confirmă victoria detașată a partidului islamo-conservator al președintelui Recep Tayyip Erdogan și recâștigarea majorității în parlament de către această formațiune.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) va dispune de 317 mandate în Adunarea Națională, care numără 550 de locuri, a confirmat președintele instanței, Sadi Güven.

AKP, pentru care au votat 49,5% dintre alegători, este urmat de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) cu 25,3% din voturi și 134 de mandate, de Partidul Democratic al Popoarelor (HDP, prokurd) cu 10,7% și 59 de locuri, și de Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta), care a întrunit 11,9% dintre opțiuni și va avea 40 de locuri, a precizat Güven.

Toate contestațiile au fost respinse, cu excepția câtorva care schimbă cu nimic rezultatele oficiale, a menționat el.

Rata de participare la scrutin a fost de 85%.

Validarea rezultatelor deschide calea pentru depunerea jurământului de către noii deputați, la 17 noiembrie, și alegerea președintelui parlamentului.

Actualul prim-ministru Ahmet Davutoglu, liderul AKP, urmează să fie reconfirmat în funcție și însărcinat să formeze un nou guvern.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cătălin Drulă, despre Marcel Ciolacu: “Minte când spune că economia merge bine”

Cătălin Drulă spune despre Marcel Ciolacu că minte atunci când spune că economia țării merge bine. "Cea mai mare minciună pe care o tot repetă...

Ajutorul pentru Ucraina produce divergențe între România și SUA. Președintele Iohannis ar ceda un sistem Patriot dar vrea ceva “în schimb”

Președintele României, șeful Senatului, șeful Guvernului și ministrul Apărării au opinii divergente cu privire la cererea formulată de Statele Unite ca România să cedeze...

VIDEO. Meryl Streep a primit Palme d’Or onorific, premiul ce subliniază “locul ei de neşters în istoria cinematografiei”

Meryl Streep, una dintre cele mai remarcabile actrițe din industria cinematografică de la Hollywood, laureată cu trei premii Oscar, a fost onorată marți seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă