15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialPartidul Socialiștilor Europeni și-a ales liderul: un înalt oficial din Bulgaria cu...

Partidul Socialiștilor Europeni și-a ales liderul: un înalt oficial din Bulgaria cu studii la Moscova

Fostul premier bulgar Serghei Stanișev a fost reales președinte al Partidului Socialiștilor Europeni (PSE), după ce a mai condus această formațiune între 2012-2014, potrivit Agerpres.

Serghei Stanișev a fost ales pentru un al doilea mandat la șefia PSE, în cadrul celui de-al zecelea congres desfășurat la Budapesta. El a devenit președinte al PSE pentru prima dată la 24 noiembrie 2011, atunci când a asigurat un interimar. Ulterior, în septembrie 2012, la cel de-al nouălea Congres al PES, Stanișev a fost ales președinte pentru un mandat de doi ani.

Membru al Partidului Socialist Bulgar (BSP) din primăvara anului 1990, în 1995, a devenit membru al Departamentului de politică externă al Partidului Socialist Bulgar, iar apoi șef al Departamentului de politică externă și relații internaționale (1996-2001). În mai 2000, a fost ales membru al Consiliului Suprem al BSP și membru al Biroului Executiv, cu funcția de secretar pe probleme internaționale.

Ascensiunea sa politică a fost susținută de fostul președinte bulgar, Gheorghi Părvanov, căruia i-a succedat în 2002 în fruntea Partidului Socialist Bulgar. Sub conducerea sa, BSP a fost recunoscut ca un partid social-democrat european și admis, în 2003, în Internaționala Socialistă. În prezent, BSP este afiliat Partidului Socialiștilor Europeni.

La alegerile legislative din 25 iunie 2005, Stanișev a fost ales membru al Adunării Naționale, de data acesta din partea regiunii Sofia. La 17 iulie 2005, președintele Bulgariei, Gheorghi Pârvanov, l-a însărcinat pe liderul socialist cu formarea noului cabinet de la Sofia. Chiar dacă BSP a obținut cel mai bun procent, de 32%, nu a avut majoritatea necesară pentru a guverna, premierul Simeon Saxa Coburg-Gotha refuzând să intre în coaliție cu socialiștii.

A absolvit Universitatea de Stat din Moscova (1989), ulterior, obținând și un doctorat în istorie (1994). A lucrat, o perioadă ca jurnalist (1994-1995). A urmat cursuri de specializare în științe politice la Școala de Studii Politice din Moscova (1998) și a fost profesor asociat la London School of Economics and Political Science (1999-2000).

 

Cele mai citite

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă