10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPaşapoartele pentru moldoveni nu sunt pe placul Parisului

Paşapoartele pentru moldoveni nu sunt pe placul Parisului

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a anunţat că Parisul şi Olanda doresc amânarea aderării României la Schengen. Preşedintele Băsescu rămâne optimist pentru că nici Haga şi nici Parisul nu au blocat trimiterea documentelor de aderare către PE.

Secretarul de stat francez pentru Afaceri europene, Pierre Lellouche, a anunţat miercuri, în faţa Comisiei pentru afaceri europene a Adunării Naţionale, că Franţa se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen în martie 2011, preferând să aştepte raportul din vară al Comisiei Europene cu privire la progresele înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi în special în lupta anticorupţie.

Pentru prima dată după apariţia, în contextul tensiunilor create de repatrierea romilor, a primelor rezerve franceze cu privire la data aderării României, Parisul a schimbat linia de argumentare invocând securizarea precară a frontierei cu Republica Moldova. În viziunea oficialului francez, această problemă nu este generată de lipsa infrastructurii tehnice de supraveghere a graniţei, ci de politica Bucureştiului privind acordarea cetăţeniei române moldovenilor, care primesc astfel şi paşaport UE. „Frontiera româno-moldoveană rămâne prost controlată, din cauza distribuirii dincolo de frontieră a mii de paşapoarte româneşti, a găurii negre pe care o reprezintă teritoriul transnistrean separatist şi a nivelului corupţiei din Ucraina vecină”, a declarat Lellouche, fără a uita să sublinieze şi deficienţele din lupta anticorupţie şi din reforma justiţiei consemnate în cazul României şi Bulgariei în rapoartele întocmite în cadrul MCV.

În intervenţia din parlamentul francez, Lellouche a reamintit că decizia privind admiterea unor noi ţări în Schengen este politică şi trebuie adoptată în unanimitate de toate statele semnatare ale tratatului. El a subliniat că extinderea spaţiului Schengen „nu poate fi rezultatul automat al procesului de evaluare tehnic” şi că analiza trebuie să ţină cont şi de „alte criterii, cum ar fi, de exemplu, lupta împotriva corupţiei”, potrivit NewsIn. „Pot să vă spun că, la fel ca şi guvernul Olandei, care a înscris aceasta în acordul de coaliţie, suntem favorabili unei amânări a deciziei, cel puţin până la raportul Comisiei Europene pe MCV, în vara anului 2011″, a declarat Lellouche.

Declaraţiile lui Lellouche au generat rapid reacţii la Bucureşti, Sofia şi chiar la Chişinău. Preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre modul „distorsionat în care apar mesajele în România” şi a atras atenţia că miercuri, în COREPER (reuniunea Consiliului European la nivel de ambasadori), „Franţa, Olanda, Germania (un alt stat despre care presa a scris că are rezerve faţă de extinderea Schengen în martie – n.n) nu s-au opus transmiterii către Parlamentul European a documentelor pentru demararea procesului de integrare în spaţiul Schengen”. „Deşi au fost discuţii dacă să se aştepte sau nu raportul (MCV – n.n.) din luna decembrie, COREPER a hotărât transmiterea către Parlamentul European a documentelor pentru începerea procedurii de aprobare a intrării în spaţiul Schengen”, a declarat Băsescu.

Premierul moldovean, Vlad Filat, s-a arătat de asemenea optimist, bazându-se pe capacitatea de găsire a compromisului atât la nivelul UE, cât şi al Partidului Popular European, din care fac parte formaţiunile de guvernare de la Bucureşti şi Paris. Deşi nu a dorit să comenteze poziţia Franţei, prim-ministrul de la Chişinău a apreciat că atât România, cât şi Bulgaria vor fi membre ale spaţiului Schengen „începând  cu luna februarie”. La rândul său, ministrul de Externe bulgar, Nikolai Mladenov, a declarat că, din punct de vederea tehnic, Bulgaria va fi pregătită să adere în primăvara anului 2011, dar că Sofia este conştientă de riscurile unei amânări, conform Expatica France.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă