17.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialPentagon: Incident americano-chinez, în Marea Chinei de Sud, în timpul unei patrulări...

Pentagon: Incident americano-chinez, în Marea Chinei de Sud, în timpul unei patrulări de rutină. Cum răspund autoritățile chineze

UPDATE: Ministerul Apărării chinez a anunțat că va deschide o anchetă în legătură cu informaţiile potrivit cărora două avioane de luptă chineze ar fi interceptat un avion militar american de recunoaştere în Marea Chinei de Sud, informează Reuters, citat de Agerpres.

—-

Un incident între avioanele de vânătoare chineze și un avion de recunoaștere american a avut loc, marți, în disputata zonă a Mării Chinei de Sud. Astfel, avioanele chineze s-au apropiat „în mod periculos” de cel american, care efectua o patrulare de rutină, informează AFP, citat de Agerpres.

Informațiile au fost făcute publice, miercuri, de cuvânt al Pentagonului, maiorul Jamie Davis, care a adăugat că Ministerul american al Apărării utilizează „canalele diplomatice şi militare corespunzătoare” pentru a reacţiona la incident.

Statele Unite şi China se opun în chestiunea Mării Chinei de Sud, o zonă strategică pentru comerţul mondial. Beijingul revendică aproape în întregime Marea Chinei de Sud, ignorând revendicările altor ţări ca Vietnamul, Filipinele, Malaezia şi Brunei. SUA evită să se implice în chestiunile legate de suveranitate, dar consideră că ele trebuie rezolvate pe cale diplomatică, şi nu prin politica faptului împlinit dusă de China. Washingtonul a efectuat în repetate rânduri operaţiuni de „libertate a navigaţiei” în regiune pentru a atrage atenţia că resping revendicările de suveranitate ale Beijingului. 

Pentru a-şi sprijini revendicările, China a efectuat recent imense operaţiuni de rambleiere a insuliţelor Arhipelagului Spratly, unele cu puţin ieşite de sub apă. China pretinde să fie considerate apele sale teritoriale şi spaţiul său aerian zona de 12 mile din jurul acestor construcţii, mai scrie AFP.

 

Cele mai citite

România nu va ceda Ucrainei niciun sistem Patriot dacă nu primește ceva în schimb, afirmă președintele Iohannis

România va ceda Ucrainei un sistem Patriot doar dacă va primi ceva în schimb, astfel încât capacitatea de apărare a României să nu scadă. Acest...

Glume despre Ciolacu, după vizita la Erdogan. “Marcele, eu ți-aș fi dat sabia lui Ștefan cel Mare, dar am auzit că nu ești moldovean”

Posibila restituire a sabiei lui Ștefan cel Mare către România, anunțată de premierul Ciolacu, a generat glume pe internet. Vizita premierului Marcel Ciolacu la Ankara,...

Rusia lovește o cafenea din Harkov

O lovitură aeriană rusă asupra orașului ucrainean Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, a distrus miercuri o cafenea, a avariat o clădire rezidențială din apropiere...
Ultima oră
Pe aceeași temă